"Видовдански дани фолклора" окупили десет културно-умјетничких друштава

Срна
"Видовдански дани фолклора" окупили десет културно-умјетничких друштава

КОТОР ВАРОШ - У которварошкој мјесној заједници Масловаре одржана је манифестација "Видовдански дани фолклора" на којој се представило десет културно-умјетничких друштава из Републике Српске.

Прије почетка манифестације, која је синоћ одржана на игралишту Основне школе "Петар Петровић Његош", учесници су свечаним дефилеом прошли главном улицом у Масловарама до цркве Светог Георгија.

Предсједник Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Брио-Рудар" Масловаре Средо Богданић рекао је да је пријатељство и дружење са културно-умјетничким друштвима веома битно за очување и његовање традиције и обичаја.

"Радују нас оваква дружења која имају за циљ промовисање традиционалне игре и пјесме. Нова познанства, забава, а уз то и очување традиције и обичаја главна су обиљежја манифестације", истакао је Богданић и додао да ово друштво данас броји 80 чланова који су подијељени у три групе.

Он је навео да је сабор фолклора у Масловарама постао традиционална манифестација која сваке године окупља све више посјетилаца и културно-умјетничких друштава из Републике Српске и региона.

"Највише наших чланова су управо они најмлађи који нам дају посебну чар. Веома нам је драго када видимо да дјеца и њихови родитељи препознају праве традиционале и патријахалне вриједности", нагласио је Богданић.

Овогодишњу смотру фолклора у Масловарама подржао је велики број спонозара, док је ручак за све учеснике и бројне госте обезбиједило Ловачко удружење "Јеловка".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана