Вид Бабић из Ситнеша код Српца побједник традиционалне Лажијаде

Дејан Јовичић
Вид Бабић из Ситнеша код Српца побједник традиционалне Лажијаде

Србац - Побједник традиционалног ловачког такмичења за лажова године у Српцу је Вид Бабић из Ситнеша, а жири је освојио причом о томе како се у глави његовог овна смјестио рој пчела које су правиле мед.

Бабић је испричао да је његов дјед имао овце и старог овна, који се неколико дана чудно понашао и непрестано млатио главом.

- Позвали смо ветеринара, који је рекао да му одсијечемо рог, из којег је излетио читав рој пчела. Ован је убрзо угинуо, а након што смо му одсјекли главу, видјели смо у њој чак пет килограма меда - рекао је Бабић, који је за прво мјесто награђен гајбом пива.

Бабић је титулу лажова године придодао функцији секретара србачког Удружења лажова, које постоји већ 68 година и чији се чланови традиционално окупљају на годишњој скупштини, да би испричали једни другима "ловачке приче", за које се куну да су жива истина.

- Желио сам доћи на ово окупљање фијакером, али сам примијетио да ми опрема није комплетна, јер су фалили кајаси за коње. Касније сам установио да их је појео мој патак, који их је замијенио са глистама, па сам морао доћи аутомобилом - испричао је Гојко Котараш, којем је припало друго мјесто.

Побједничко постоље је комплетирао Ристо Ракић, који је испричао мистерију о седам јаја на којима је лежала његова квочка и из којих се излегло 13 пилића.

- Није ми било јасно откуд толико пилића, па сам се бацио на истраживање. Примијетио сам да крмача стално грокће, а када сам је прегледао, видио сам да из ње испадају пилићи, које је привила уз себе и храни их - испричао је Ракић.

Доживотни предсједник Удружења лажова 85-годишњи Владо Ракић каже да су до 1974. дјеловали под називом "Андрповци", а да су тада регистровани као Удружење лажова. Окупљају се, каже, сваке године, а с поносом потенцира да су сложни као браћа и да се никада нису посвађали.

- Једва чекамо да се састанемо и лажемо до миле воље, али када изађемо са Скупштине говоримо само истину - рекао је Ракић, савјетујући младима да гледају истини у очи и да не лажу да би остварили корист, јер ће само тако постати добри и поштени људи.

Трик за новинаре

Занимљиво је да су представници Удружења лажова слагали и новинаре, јер су им рекли да манифестација почиње у 12 часова, али су на старт морали чекати сат и по. Представници појединих медија су прозрели њихову намјеру, па нису дошли у заказано вријеме, али и они који су поранили нису замјерили, јер није мањкало смијеха и забаве.

Најбоље ловачке приче

1. мјесто - Вид Бабић - У глави овна пронашли пет килограма меда

2. мјесто - Гојко Котараш - Патак појео кајасе за коња, јер их је замијенио са глистама

3. мјесто - Ристо Ракић - Из седам јаја на којима је лежала квочка излегло се 13 пилића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана