Ветерани с обје стране Дрине одушевили игром

Срна
Ветерани с обје стране Дрине одушевили игром

БРАТУНАЦ - Ветерани из 12 културно-умјетничких друштава из Републике Српске и Србије одушевили су вечерас братуначке љубитеље фолклора у оквиру другог сусрета ветерана и рекреативних група фолклора под слоганом "У Братунцу крај Дрине, некж се коло вије".

Бројна публика уживала је у традиционалним српским пјесмама и играма из разних крајева у оквиру сусрета у организацији Културно-умјетничког друштва "Мост".


Након дефилеа у братуначким улицама и фотографисања свих учесника код отворене позорнице у центру овог градића, заиграно је заједничко километарско коло на Тргу Милоша Обилића.

Отварајући ове сусрете, начелник општине Братунац Лазар Продановић поздравио је све учеснике и захвалио за одзив, истичући да је култура темељ опстанка сваког друштва и да сарадња културно-умјетничких друштава, осим очувања обичаја и традиције, јача везе Републике Српске и Србије.

"Ми смо један народ и, осим Моста жБратољубж на Дрини, између Братунца и Љубовије, и ви својим наступима, сарадњом и његовањем братских односа, градите безброј мостова који спајају Србе са обје стране ове ријеке", нагласио је Продановић.

Продановић је захвалио Влади Србије за подршку пројектима у области културе и институцијама и организацијама у Братунцу и Републици Српској.

Наступили су ансамбли или су дошле да подрже ову манифестацију делегације различитих културно-умјетничких друштава - "Младост" из Нове Пазове и са Пала, "Јелече" Нови Београд, "Абрашевић" из Ваљева, "Купиник" из Купинова, "Шиљкан" Београд, "Острово" из Острова, "Свети Сава" из новосадског мјеста Каћ, "Зворничко коло" из Зворника, "Прота Матија Поповић" из Милића, "Семберија" из Бијељине, "Миленко Топаловић" из Бајине Баште, "Златибор" из Чајетине, "Свети деспот Стефан Лазаревић" из Сребренице, "Вук Караџић" из Лознице и "Наш завичај" из општине Севојно у Србији.

Више од два сата трајао је програм у којем је представљено богатство игара, ношњи и обичаја из разних српских крајева. Прво су се представили гости из братуначке братске општине Нова Пазова, а и културно-умјетничка друштва ових општина су се побратимила.

За све љубитеље фолклора улаз је био бесплатан, а дворана пуна.

Културно-умјетничко друштво "Мост" Братунац основано је 2018. године и наставља рад фолклорног ансамбла који је дјеловао у оквиру Српског добротворног и културно-просвјетног друштва "Свети Василије Велики" и угашеног Културно-умјетничког друштва "Младост" из овог мјеста.

"Мост" је за пет година постојања био учесник неколико међународних фестивала широм Републике Српске и Србије, а гостовали су и у Грчкој, Бугарској и Сјеверној Македонији.
Учествовао је у бројним културним и хуманитарним манифестацијама у Подрињу, на којима је традиционалним играма и пјесмама представљао општину Братунац.

Друштво има више од 200 чланова у више старосних фолклорних секција, као и музички оркестар и веома је активно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана