Весић: Бијељина ће бити на мрежи брзих саобраћајница Србије

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић изјавио је да Србија ни према једном сусједу не гради више ауто-путева, брзих саобраћајница и пруга као према БиХ и Републици Српској, те истакао да ће Србија ставити Бијељину на мрежу својих брзих саобраћајница.

"То значи да ће грађанима Бијељине, када буде завршен и Фрушкогорски коридор бити потребно само око сат времена до Београда и Новог Сада", рекао је Весић за ТВ "Прва".

Весић је напоменуо да је у току изградња ауто-пута Београд-Сарајево, као и двије брзе саобраћајнице између Србије и БиХ, односно Републике Српске.

Он је навео да је завршено 95 одсто моста преко ријеке Саве на дионици Сремска Рача-Кузмин у оквиру ауто-пута Београд-Сарајево, те да би, уколико се турски извођач буде држао динамике и уговора, то требало да буде завршено до краја године.

Према његовим ријечима, очекује се да дионица у Републици Српској, од Раче до Бијељине, дуга око 20 километара буде завршена до септембра 2025. године, док би од Бијељине пут требало да се настави ка Брчком и Добоју, па Бањалуци и ка Сарајеву.

Он је рекао да ускоро почиње и обнова моста у Каракају, којем је неопходна реконструкција због оштећења, па се сада дио теретног саобраћаја пребацује на мост у Шепку.

Весић је напоменуо да се пројектује и ауто-пут Пожега–Котроман /ка Вишеграду/, који ће се градити из два дијела - првих 30 километара до скретања за Златибор и затим преосталих 30 километара до Котромана.

Он је навео и да се завршава пројекат реконструкције пруге од Шапца према Лозници, што је дио пруге Београд-Сарајево, за коју двије земље заједнички покушавају да нађу средства са ЕУ.

Весић је након јучерашње посјете Републици Српској рекао да би наредне грађевинске сезоне требало да буде спремно све за почетак изградње аеродрома у Требињу, да ће процес експроријације почети у септембру, за шта је Србија издвојила дио новца.

"За експропријацију је потребно 10 милиона евра. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Бојан Випотник ме је обавестио да ће они бити спремни да до наредне грађевинске сезоне издају грађевинску дозволу у складу са законима БиХ. Аеродром у Требињу ће потпуно променити тај део Херцеговине, који ће постати много атрактивнији за улагања", истакао је Весић.

Он је рекао да ће Србија помоћи Републици Српској и у изради просторног плана, те да ће размјењивати податке из области урбанизма и грађевинарства и заједнички радити на урбанистичком уређењу предјела средње и доње Дрине, која је за важна ријека за обје републике.

Весић је рекао да су састанци са колегама из Републике Српске, министром Випотником и министром саобраћаја и веза Недељком Чубриловићем, наставак реализација закључака Декларације усвојене на Свесрпском сабору, у оквиру које Србија и Српска синхронизују своје активности.

"Радимо на спровођењу Споразума о специјалним везама на које имамо право по Дејтонском споразуму, чији је један од гараната и Србија", рекао је Весић, те додао да свуда у Српској, сви политички фактори, као и грађани, истичу колику помоћ имају од Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана