“Веселе машине” радиће на Мајевици пуном паром

Љиљана Алексић
“Веселе машине” радиће на Мајевици пуном паром

УГЉЕВИК - Воћари са Мајевице, за разлику од колега из Лијевча поља и Крајине, задовољни су овогодишњим родом и квалитетом шљиве, а с обзиром на то да је већина домаћина већ обрала воћке, спремне су и “веселе машине” за печење чувене ракије, за коју купаца никада не мањка.

У мајевичком крају не постоји домаћинство које у подрумима не чува плетаре домаће шљивовице, па се тако домаћини радују покретању казана јер печење ракије није само посао, већ традиција која окупља породицу и пријатеље.
Традиција узгоја аутохтоних сорти шљиве одржала се упркос бројним изазовима, а произвођачи кажу да најбољи род дају стенлејка и пожегача. Угљевик се данас сврстава међу највеће произвођаче шљиве у Српској, а процјењује се да у овој локалној заједници има око милион стабала ове воћке.

- Угљевик је познат воћарски крај захваљујући вриједним домаћинима, њиховом раду, искуству и знању, али и климатским приликама, јер овдје шљива доспијева нешто раније у односу на друге крајеве - каже начелник општине Угљевик Василије Перић.

Ове године и временски услови ишли су им наруку, а иако су убрали нешто мање плодова у односу на претходне године, квалитет није изостао. Већина производње завршава на домаћем тржишту, али постижу се и добри резултати у извозу, посебно на европском тржишту.

Један од највећих произвођача у Српској Дарко Милошевић из Тутњевца код Угљевика познат је по својим засадима.

- Дио производње пласирамо на домаћем тржишту, док одређене количине извозимо. Годишња производња је око 200 тона - каже Милошевић.

И воћари у сусједним Лопарама задовољни су квалитетом.

- Ове године шљива је добро родила, нису биле велике количине, али квалитет није изостао. На овим просторима људи се озбиљно баве производњом воћа - рекао је представник Дестилерије “Епоха” из Лопара Бојан Џувелековић додајући да могу произвести око 15.000 литара ракије.

Помоћ

Надлежни у Угљевику одавно су препознали добре природне предуслове за производњу шљиве па из године у годину издвајају и новац за подизање засада, али и побољшање пратеће инфраструктуре у селима.

Поред општинских издвајања, воћари могу да рачунају и на републичке подстицаје. Ресорно министарство субвенционише воћарску производњу, капитална улагања, као и засад новог воћа до 30 одсто од укупног улагања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана