Веома лоши приноси меда у посљедње три године на подручју Звроника

Срна
Веома лоши приноси меда у посљедње три године на подручју Звроника

ЗВОРНИК - Пчелари из Зворника окупљени у Удружењу "Багрем" посљедње три године биљеже веома лоше резултате у приносима меда због неповољних временских прилика, рекао је данас Срни предсједник Удружења Зоран Бирчаковић.

Бирчаковић је навео да је прошла година због суше била катастрофална по приносима меда, а претходне двије су биле кишне са јаким прољећним мразом који је уништио бехар багрема, основно хранилиште пчела у зворничком крају.

Он је навео да Удружење пчелара "Багрем" има 126 чланова који посједују око 6.000 кошница регистрованих у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

"Ресорно министарство даје подстицаје пчеларима који имају више од 50 кошница, а они који имају од 20 до 50 кошница добијају подстицај од Градске управе", рекао је Бирчаковић и захвалио ресорном министарству и Градској управи за подстицаје којим се директно доприноси развоју пчеларства.

Према евиденцији Удружења, има и око 2.000 нерегистрованих кошница, па је Бирчаковић апеловао да их региструју сви који то нису учинили, првенствено ради заштите здравља пчела и бољег организовања пчелара.

У Зворнику је данас одржана Скупштина Удружења пчелара "Багрем" на којој су додијељене захвалнице члановима и другима који су допринијели развоју пчеларства на подручју града.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић поздравио је пчеларе на почетку Скупштине и нагласио да је веома важно посветити се развоју пчеларства, очувању пчелињег фонда и заштити животне средине.

Он је истакао да је Градска управа на располагању пчеларима у заједничком рјешавању свих проблема.

Након Скупштине, пчелар из Лазаревца Радомир Баковић одржао је предавање из области пчеларства с акцентом на припрему пчела након зимског периода за прољећне услове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана