Велики брат лови убице и пљачкаше у Градишци

Милан Вујић
Велики брат лови убице и пљачкаше у Градишци

Градишка - Безбједносне камере које су постављене широм Градишке показале су се веома корисним полицији, а захваљујући снимцима много лакше су улазили у траг убицама и пљачкашима.

На подручју општине 16 камера покрива 30 раскрсница на улазу у град и главним саобраћајницама, а камере 24 сата прате припадници градишке Станице јавне безбједности.

- Захваљујући снимку са камера које су постављене у граду разоткривен је убица, снимљене су бројне крађе, те пронађени кривци у саобраћајној несрећи који су побјегли са мјеста догађаја - истичу у полицији.

Да је видео-надзор постао веома битан за безбједност становништва и заштиту објеката доказ су и бројне институције и јавне установе, које посједују камере попут зграде општине, Културног центра или болнице. Њиховим стопама кренули су и приватници па је цијели град под погледом "великог брата".

У полицији кажу да им снимци често олакшавају посао и да могу да послуже као веома квалитетни докази. Да није било безбједносних камера полиција би прошле године тешко разријешила убиство Смиље Опачић из Градишке, која је убијена у својој кући у центру града. Камере су снимиле убицу који је Опачићеву затворио у подрум и побјегао. Након прегледа снимака убица је идентификован, а затим пронађен у Хрватској. Тачка на случај стављена је пресудом Жупанијског суда у Славонском Броду који му је изрекао 18 година затвора.

- Чак и у ситуацији када се снимци не користе као доказ, они полицијским службеницима могу да пруже драгоцјена сазнања у вези са кривичним дјелом - наводе у полицији.

У згради Општинске управе у Градишци 14 камера прати рад општинских службеника, док је унутар и око Културног центра распоређено 38 камера.

- Једна особа је задужена да стално прати камере. Захваљујући камерама ријешено је неколико инцидената - каже директор Културног центра Жељко Благојевић.

У полицији савјетују постављање видео-надзора на све објекте који би могли бити на мети лопова, иако ни то не значи да је загарантована апсолутна безбједност.

Кривична дјела

На подручју општине Градишка у првих девет мјесеци ове године забиљежено је 178 крађа, а догодило се и једно убиство које још није разријешено.

Установе које имају видео-надзор

- Зграда општине

- Културни центар

- Општа болница

- Банке

- Апотеке

- Трговине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана