Велики брат лови криминалце у Српцу

Дејан Јовичић
Велики брат лови криминалце у Српцу

Србац - Видео-надзор на кључним саобраћајницама у Српцу могао би смањити број кривичних дјела у овој општини којих је у првих пет мјесеци ове године било око 12 одсто више у односу на исти период лани.

Ово је један од закључака прве сједнице србачког Форума за безбједност који је засједао у новом саставу, под предсједавањем начелника општине Млађана Драгосављевића. У Форуму сматрају да би довођењем "великог брата" на улице било олакшано праћење криминалних група и њихова идентификација, а безбједност грађана подигнута на виши ниво.

Командир Полицијске станице Србац Небојша Новаковић рекао је да је од јануара до краја маја забиљежено 48 кривичних дјела, док су у истом периоду прошле године евидентирана 43 случаја.

- Најчешће је ријеч о провалама у породичне куће и тешким крађама. Криминалци углавном долазе из других општина и градова, попут Зворника, Зенице, Добоја, Бањалуке и Градишке и веома су организовани, тако да смо максимално појачали рад на терену с циљем сузбијања ових појава - казао је Новаковић.

Драгосављевић је рекао да су у општинској управи увидјели потребу да буде инсталиран видео-надзор, али да је та инвестиција у овом тренутку веома скупа за ову локалну заједницу.

- Ситуација у буџету је тешка, а ови трошкови би износили неколико десетина хиљада марака. Тражимо алтернативна рјешења и вјерујем да ћемо пронаћи начин да покријемо камерама најважније локације у граду - рекао је Драгосављевић.

На сједници Форума за безбједност расправљано је и о сузбијању трговине дрогом, па су тако недавно процесуирана два лица, од којих је једно са подручја Лакташа.

- Од наведене особе изузето је 1,6 килограма дроге планиране за дистрибуцију на подручју србачке општине - рекао је Новаковић.

Мање насилника

За разлику од кривичних дјела, у Српцу није дошло до пораста случајева нарушавања јавног реда и мира. У првих пет мјесеци ове године евидентирано их је 38, а у истом периоду прошле године 39.

- Смањен је и број случајева насиља у породици, па је за првих пет мјесеци ове године пријављено 13 таквих случајева, а прошле године у истом периоду њих 16. У паду је и број саобраћајних несрећа, јер их је у овој години било 18, а у истом лањском периоду 30 - истакао је Небојша Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана