Велика очекивања излагача од сајма "Плодови села малих произвођача": Квалитет и традиција трасирају пут до купаца

Милијана Латиновић
Велика очекивања излагача од сајма "Плодови села малих произвођача": Квалитет и традиција трасирају пут до купаца

БАЊАЛУКА - Мед, козметика направљена комбинацијом пчелињих производа и љековитог биља те сок од руже и зове само су дио асортимана који ће вриједни домаћини представити на сајму "Плодови села малих произвођача" у Бањалуци, а традицијом и квалитетом производа, како кажу, трасирају пут ка новим купцима.

Учешће на сајмовима за произвођаче широм Српске је велика прилика да све оно што стварају с великом љубављу представе потенцијалним купцима, размијене искуства и склопе нове послове.

Мирко Јанковић из Модриче, који се пчеларством бави већ три деценије, истиче за "Глас Српске" да је до сада своје производе представио на око 150 сајамских манифестација и сваки пут се вратио богатији за ново искуство.

- Производимо мед и све пчелиње производе, а осим тога правимо и комбинације меда и љекобиља и козметику - казао је Јанковић. Додао је да је меда ове године било веома мало у кошницама, јер је багрем подбацио.

С обзиром на то да је он дипломирани агроном, кћерка магистар фармације, а син професор биологије, сво знање и искуство улажу у производњу квалитетних производа, које углавном пласирају на домаћем тржишту.

На сајму који ће бити одржан 6. и 7. те 13. и 14. новембра, у тржном центру "Делта планет" у Бањалуци, учествоваће и Владимир Милићевић из Бијељине који бави се производњом сока од руже и зове.

- Тек прошле године кренули смо са продајом својих производа, а уназад три или четири године покренули смо производњу и подигли први засад ружа. Ријеч је о мајској, односно "дамаск" ружи, која води поријекло из Сирије. Засадили смо око 4.700 садница, а лани смо произвели неколико хиљада литара сока. Све радимо по традиционалној рецептури, ружа, вода, шећер и лимунтос, онако како су то радили наши преци - појаснио је Милићевић. Нагласио је да је сајам прилика да мали произвођачи покажу плодове свога рада и трасирају пут до купаца.

- Откако смо кренули са пласманом приоритет су нам угоститељски објекти - рекао је Милићевић.

На другој по реду манифестацији "Плодови села малих произвођача" прилику да се представе имаће око 50 излагача из цијеле Републике.

Сајам организују пољопривредни кластери "Крајина", "ГЛС", "Уна-Сана", "Пољокласт", "СМБ", "СРП" и "Стара Херцеговина", а главни партнери сајма су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС те бањалучки Пољопривредни и Технолошки факултет.

- Сајам "Плодови села малих произвођача", као и интернет платформа "Плодови села", резултат су рада пољопривредних кластера који дјелују на подручју Српске, а њихово формирање и развој су подржани средствима ИФАД пројекта Развој конкурентности у руралним подручјима - навели су у Министарству пољопривреде. Истакли су да организовањем овог сајма пољопривредни кластери испуњавају једну од својих мисија, а то је партнерско повезивање више институција из пољопривредно-прехрамбеног сектора којима је у интересу да се реализују конкретни пројекти.

Оцјењивање

У Министарству пољопривреде су навели да ће програм другог сајма бити употпуњен организовањем сензорног оцјењивања квалитета појединих категорија производа с циљем унапређења производње, постизања веће продуктивности и бољег квалитета производа са малих пољопривредних газдинстава у Српској. У оквиру манифестације биће развијена посебна ознака квалитета "Плодови села" у виду признања за постигнути квалитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана