Већина бошњачке дјеце није дошла на наставу

К. Ћ.
Већина бошњачке дјеце није дошла на наставу

Сребреница - Већина ђака бошњачке националности јуче није дошла на наставу у Прву основну школу у Сребреници, потврдио је директор школе Драги Јовановић.

- Очигледно је да се ради о бојкоту наставе, али представници родитеља нам се нису обраћали и ми смо из федералних медија сазнали за разлог бојкота - рекао је Јовановић и додао да је прошле седмице разговарао са родитељима бошњачке дјеце који су негодовали што им се у књижице уписује назив "језик бошњачког народа", а не такозвани "босански" језик.

- Радимо по упутству Министарства просвјете и културе РС и у складу с тим инструкцијама уписујемо називе предмета - казао је Јовановић. 

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да поштују Устав РС и законе којима је уређена област образовања, те да се ниједном народу не умањује право на језик.

Коментаришући изјаве појединих родитеља да ће тужити ресорно министарство и директора школе, Јовановић је нагласио да је дужан да поштује закон и прописе у РС. Он је апеловао на родитеље да не спречавају дјецу да долазе на наставу јер је до краја школске године остало још пет дана.

Емин Бектић јуче је, међутим, дошао у школу како би оправдао изостанак кћерке с наставе коју возач није желио да превезе.

- Тражио сам од директора да се омогући превоз до школе јер желим да моје дијете похађа наставу. То ми је најважније и не интересују ме никакве одлуке о питању језика јер немам ништа против овог система образовања - рекао је Бектић.

Члан школског одбора Мирсад Мујић поручио је да бојкот наставе неће бити прекинут док се дјеци не упишу оцјене у рубрици "босански језик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана