Већи рачуни за одвоз смећа у Српцу

 Дејан Јовичић
Већи рачуни за одвоз смећа у Српцу

СРБАЦ - Цијена одвоза смећа за стамбене и пословне објекте у Српцу није мијењана пуних десет година, али поскупљења горива и мазива, уз повећање најниже цијене рада, довешће до непопуларне мјере поскупљења комуналних услуга у идућој години.

Вршилац дужности директора Комуналног предузећа “Комуналац” Бошко Ђакић добио је на децембарској сједници Скупштине општине Србац сагласност одборника за овакву одлуку, наводећи да ће рачуни власника станова и кућа за збрињавање отпада убудуће бити већи за 20 одсто, а пословних простора за 25 процената.

- Имамо 1.900 корисника, физичких и правних лица, и наш цјеновник датира из 2012. године. Од тада није долазило до поскупљења комуналних услуга јер је “Комуналац” црпио резерве разним уштедама. Само у посљедње двије године скочиле су цијене горива за око 95 одсто и мазива 100 одсто. Ове године сав прикупљени отпад је депонован на регионалну депонију у Рамићима умјесто на локалну депонију, што је изазвало додатне трошкове транспорта који мјесечно износе око 2.000 КМ - рекао је Ђакић.

Додаје да је дошло и до повећања личних примања запослених будући да је најнижа плата у прошлој години износила 520 КМ, а данас је 650 КМ.

- Бруто плате запослених повећане су у задњих десет година за 43 одсто, а лична примања у укупним трошковима нашег предузећа учествују са 60 одсто. Чак и то није довољно јер смо са овом цијеном рада испод републичког просјека - истакао је Ђакић.

Према његовим ријечима, до поскупљења комуналних услуга за 20 до 30 одсто је дошло и у околним општинама и градовима, попут Лакташа, Градишке и Прњавора.

- Они су у повољнијем положају јер имају велики број корисника на малом простору, што смањује трошкове превоза, док је број наших корисника пуно мањи, а уз то су веома разуђени - рекао је Ђакић.

Одборник СНСД-а Бранко Граховац рекао је да ће повећање цијене одвоза отпада за власнике кућа и станова износити максимално од двије до 2,80 КМ, односно од 12 до 16,80 КМ, колики ће бити износ рачуна, у зависности од градске и руралне зоне.

- Тиме ћемо имати чист град и, што је најважније, растеретићемо социјалне категорије које су до сада плаћале пун износ, а новом одлуком је предвиђено да плаћају најнижу цијену од 10 КМ. Потребно је снажније подржати рад “Комуналца” у наредном периоду и омогућити им да се могу кредитно задужити и обезбиједити средства за набавку још једног камиона и запошљавање нових радника - рекао је Граховац.

Замјеник начелника Српца Владимир Гужвић рекао је да је Скупштина општине дала сагласност за изградњу и рад претоварне станице у насељу Повелич, гдје се депонује отпад са подручја цијеле општине и одвози на регионалну депонију у Рамиће, умјесто на дивљу депонију у Српцу.

- Минимално повећање цијене је потребно како би се одржала ликвидност предузећа. Сматрам да се може повећати број корисника који плаћају одвоз смећа, нарочито у селима, јер смо свједоци да многи довозе отпад у контејнере у градско подручје и не плаћају обавезе, а “Комуналац” због тога има знатне трошкове - рекао је Гужвић.

План

На децембарској сједници србачког парламента усвојен је Локални план управљања отпадом за општину Србац за период од 2022. до 2027. године. Њиме је, између осталог, предвиђена набавка нових возила за потребе “Комуналца”, изградња рециклажног центра и санација дивље депоније у Српцу, за шта ће бити потребна милионска средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана