Већи приноси по рецептуиз Словеније

Милијана Латиновић
Већи приноси по рецептуиз Словеније

Бањалука - Воћари из РС ће захваљујући стручним препорукама које примјењују њихове колеге у Словенији моћи да повећају приносе јабуке.

Унапређење производње јабука, с циљем постизања већих приноса и побољшања квалитета плодова, била је тема студијског путовања у Марибор и Птуј којем су присуствовали савјетодавци ресора за пружање стручних услуга из области воћарства. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС рекли су да је ово путовање реализовано као дио модула обуке под називом "Нове технологије".

- Циљ је да позитивна искуства у вези са начином рада и приступима у гајењу воћа буду доступна произвођачима у Српској - казали су у министарству.

Тим од пет савјетодаваца за пружање стручних услуга из области воћарства имао је прилику да током петодневног боравка у Словенији стекне нова искуства о узгоју јабуке. Стручни тим је посјетио огледну станицу у Гачнику, која се простире на 14 хектара.

- Имали смо прилику да видимо њихов начин узгоја, механичку резидбу помоћу машина и хемијско прорјеђивање плодова како би се побољшао њихов квалитет - рекла је стручни сарадник за воћарство у Подручној јединици Градишка Бојана Шукало.

Додала је да је тим на једном од огледа присуствовао подизању заштитних противградних мрежа.

- У нашим воћњацима бисмо лако могли да примијенимо хемијско прорјеђивање плодова, које би се могло извести у периоду цвјетања методом прскања - додала је Шукало.

Као дио модула "Нове технологије" на стручном усавршавању су боравили и савјетодавци из области говедарства.

- Они су се у Кметијском гоздарском заводу Птуј упознали са савременим методима селекције, поступцима и упутствима за означавање, контролу производности и процјену узгојних програма у говедарству - рекли су у Министарству пољопривреде.

Учесници обуке упознали су се и са искуствима у сточарству.

- Наш тим је присуствовао представљању модела контроле производње млијека - рекли су у Министарству пољопривреде.

Савјетодавци из РС су посјетили и фарму гдје су, између осталог, разговарали о контроли производње млијека.

"Нове технологије"

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Свјетска банка и Институт за пољопривреду и шумарство из Марибора реализовали су студијска путовања у Словенију као модуле обуке под називом "Нове технологије". Модул обуке из области говедарства реализован је у периоду од 25. до 29. маја, а из области воћарства од 8. до 12. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана