Вечерас отварање првог фото-маратона у Српској

Срна
Foto: Илустрација

ДОБОЈ- Фото-маратон "Добој у фокусу", први таквог типа у Републици Српској, током викенда биће одржан у овом граду уз учешће шест еминентних фотографа из Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Њемачке.

Координатор и учесник фото-маратона Зоран Лазић изјавио је Срни да је манифестација такмичарског карактера и биће отворена вечерас у 18.30 часова у просторијама Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", када је предвиђено и представљање учесника.

"Ријеч је о врхунским фотографима Игору Тришићу и Аљоши Вајгелту из Њемачке, Владимиру Тадићу из Бањалуке, чији је рад ове године уврштен у топ 10 Националне географије, Душану Вуковићу из Требиња, те Синиши Скендерији из Витеза", изјавио је Лазић, који је и шести учесник фото-маратона.

Он је навео да ће вечерас, уз представљање аутора, у дигиталној форми бити изложено и по 30 њихових радова насталих током ранијег периода.

Када је ријеч о самом току маратона, за који је навео да је пилот-пројекат, Лазић је појаснио да ће се овај догађај током викенда одвијати у двије фазе.

"Први дио се односи на туристичке потенцијале планине Озрен и сутра ујутро већ ће посјетити неколико локација попут Гостиља, фарме јелена лопатара, као и база `Парагост` и тај дио Околишта", изјавио је Лазић.

Лазић је навео да је, у сарадњи са Културно-умјетничким друштвом /КУД/ Добој, предвиђено фотографисање пет чланова овог друштва у аутентичним народним ношњама овог и других крајева Републике Српске, што, како је навео, представља и другу фазу.

"Недјеља је планирана за Горанско језеро, тврђаву `Градина`, Регионални музеј, и као најзанимљивији дио - фотографисање архитектуре модерног Добоја, односно дијела града који се шири", навео је Лазић.

Он каже да ће по окончању маратона по шест радова аутора ићи на жирирање код еминентних фотографа из Србије, и то секретара Фото-савеза Србије Мирослава Предојевића, документарног фотографа Имре Саба и мајстора фотографије Маје Стошић.

Фото-маратон организује добојско Удружење за развој, сеоског туризма, његовање традиције и чување насљеђа "Старо насљеђе", уз подршку градске Туристичке организације и Градске управе Добој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана