Вече фолклора у оквиру Дана Младена Стојановића

Срна
Вече фолклора у оквиру Дана Младена Стојановића

Приједор - Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ "Доктор Младен Стојановић" организовало је вечерас у Приједору цјеловечерњи концерт у оквиру манифестације "Дани Младена Стојановића 2015". Гости Приједора била су три културно-умјетничка друштва која носе име доктора Младена Стојановића из Младенова, Бачког Јарка и Велења.


Секретар СКУД-а "Доктор Младен Стојановић" Небојша Алексић рекао је да се ова традиционална манифестација одржава 13. пут и да су ове године успјели да окупе друштва која носе име легендарног јунака са Козаре.

"Циљ нам је био да организовањем оваквог дружења угостимо чланове истоимених друштава са којима већ годинама сарађујемо и да уједно промовишемо културне вриједности Поткозарја", рекао је Алексић.

Кореограф СКУД-а Жељко Шормаз рекао је да су са члановима гостујућих друштава током дана посјетили Спомен-кућу породице Стојановић, споменик и гроб доктора Младена, као и кућу у Паланчишту одакле је Младен Стојановић повео устанак под Козаром.

"Жељели смо да научимо наше земљаке који су углавном поријеклом одавде какав је хуманиста и какав човјек био доктор Младен, да би били још поноснији што и њихова друштва носе његово име", навео је Шормаз.

Осим наступа мушких и женских вокалних група и фолклорних секција ових друштава, домаћини су пред приједорском публиком премијерно извели нову кореографију игара из приједорског Поткозарја коју чине густо коло или козарачко коло, поскочица и тројанац.

СКУД "Доктор Младен Стојановић", који ове године обиљежава 130 година од оснивања, има око 550 чланова сврстаних по узрастима у 10 фолклорних група, вокалну мушку и женску групу, те тамбурашки и народни оркестар.

Осим вечерашњег концерта, те раније одржаног концерта тамбурашког оркестра и концерта "Разиграна младост", обиљежавање овог вриједног јубилеја Друштва биће настављено 14. априла за када је заказан васкршњи концерт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана