Ватрогасцима Ватрогасног друштва Котор Варош откази, на потезу инспекција

Маријана Миљић
Ватрогасцима Ватрогасног друштва Котор Варош откази, на потезу инспекција

Котор Варош - Старјешина Ватрогасног друштва Котор Варош Недељко Сакан подијелио је отказе тројици професионалних ватрогасаца, јер нису пристали да их на силу "пребаци" у димњачаре, због чега су они затражили помоћ Инспектората РС.

Отказе су добили Петко Божичковић, Раденко Кеверовић и Љубо Поповић, против којих је Сакан раније покренуо и дисциплинске поступке. Сакан им је, и прије него што је дисциплинска комисија размотрила проблем у овом друштву, умањио плату за 20 одсто и то почевши од јуна, иако наводни пропусти који им се приписују током гашења пожара на напуштеној градској депонији потичу из јула.

Он је Божичковића и Кеверовића оптужио да нису били на радном мјесту, а Поповића да га је напао, иако је полиција утврдила да је Сакан на радном мјесту напао Поповића.

Након засједања дисциплинске комисије, чији је рад прекинуо, Сакан је одлучио да тројицу ватрогасаца пребаци у димњачаре, иако нису квалификовани за тај посао. Ватрогасци су одбили да потпишу рјешења о преквалификацији, па су им упућена нова - о отказу.

Тројица радника одбацују оптужбе и тврде да је дијељењем отказа Сакан наставио да уништава Ватрогасно друштво и да га оставља без професионалних ватрогасаца.

- Рјешења о отказу нисмо потписали. И нећемо. Због тога смо се обратили инспекцији рада да она утврди да ли има основа за то или не. Он нема никакво образложење за отказе. Окидач за све је било то што смо се успротивили његовом безакоњу, бахаћењу и уништавању Ватрогасног друштва. Ако ми томе не можемо стати у крај, нека се онда правосудни органи позабаве његовим злоупотребама - казао је Божичковић и додао да су њих тројица једини који су на посао примљени путем конкурса.

Истог става су и његове колеге Кеверовић и Поповић, који су пред пензијом.

- Ово нема смисла. Не можемо ми бити димњачари када смо професионални ватрогасци. Не знамо докле ће да иде бахаћење Сакана. Човјеку треба стати у крај - сагласни су Кеверовић и Поповић.

Сакан истиче да је одлуку о отказима Божичковићу, Поповићу и Кеверовићу донио јер нису пристали да буду прерасподијељени на радно мјесто димњачара.

- Скупштина општине Котор Варош је донијела цјеновник о услугама димњачара, а ми у опису својих послова можемо да чистимо и димњаке грађанима с циљем боље противпожарне заштите. Понудио сам им то радно мјесто, али они нису прихватили, тако да сам им дао отказ. Сада морам тражити друге раднике који ће обављати послове димњачара - казао је Сакан и додао да су врата Ватрогасног друштва отворена и за инспекторе и за полицију, али да је увјерен да они неће открити никакве незаконитости.

Диплома

Група радника Ватрогасног друштва Котор Варош изразила је сумњу у валидност дипломе старјешине Недељка Сакана, јер наводе да ју је стекао у 50. години живота.

- То наша служба не познаје. Ту диплому требало је да стекне до 30. године. Он није имао ни обуку за професионалног ватрогасца. Све је то сумњиво - навели су радници који су раније поднијели и пријаву полицији против Сакана, јер га сумњиче за разне злоупотребе и малверзације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана