Ватрогасци у Херцеговини спремно дочекују љето

Милијана Латиновић
Ватрогасци у Херцеговини спремно дочекују љето

Требиње - Херцеговачки ватрогасци ово љето дочекаће спремнији него ранијих година јер су, захваљујући институцијама Српске и хуманистима из Торонта, успјели да обезбиједе нова одијела, чизме и опрему за борбу са ватреном стихијом.

Хватајући се у коштац са пожарима који су љетос харали херцеговачким селима, ватрогасци из Требиња, Љубиња, Гацка, Берковића и Билеће остали су без опреме. Координатор за заштиту од пожара у регији Херцеговина Небојша Авдаловић каже да је у току реализација пројекта техничког опремања ватрогасних јединица, за који је новац обезбиједила Влада РС.

- Ријеч је о пројекту вриједном 600.000 марака, а тим новцем биће купљена ватрогасна возила и напртњаче. Ускоро нам стиже донација од 200 ватрогасних одијела, чизама и рукавица из Торонта - рекао је Авдаловић, који је и командир ватрогасне јединице у општини Гацко.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук каже да уништена возила још поправљају те да ће, захваљујући помоћи града, Владе РС и хуманих људи, ово љето дочекати много спремнији.

- Ватрогасни савез РС нам је одобрио 300.000 марака за набавку возила са двоструком кабином које ће нам олакшати гашење пожара, а у уторак нам стиже и опрема из Торонта - казао је Ћук и додао да ће, захваљујући управи града Требиња, ватрогасци ускоро уселити у нови ватрогасни дом, један од најсавременијих у РС. 

Након борбе са ватром голоруки су остали и ватрогасци у Љубињу, а штета коју су претрпјели мјери се хиљадама марака.

- Од Владе РС смо добили нешто више од 12.000 марака помоћи, а од Ватрогасног савеза Српске ново возило са неопходном опремом, док нам је општина обезбиједила 12 нових одијела - рекао је старјешина Територијалне ватрогасне јединице Љубиње Миодраг Илић и додао да и љубињским ватрогасцима идуће седмице стиже помоћ из Торонта.

Пожари на неприступачним мјестима задавали су прошле године муке билећким ватрогасцима, који су претрпјели штету од око 15.000 марака.

- Обнављамо опрему, а од Владе смо добили око осам хиљада КМ. Спремни смо за предстојеће љето и евентуалне пожаре - рекао је старјешина ватрогасне јединице у Билећи Радомир Радмиловић.

Обука у САД

Трипо Ћук каже да су он и командант ватрогасне бригаде из Сарајева добили позив Амбасаде САД у БиХ да присуствују обуци с америчким ватрогасцима.

- Ријеч је о четвородневној вјежби гашења пожара на отвореном, која ће бити одржана у америчкој држави Мејн, тако да ћемо имати прилику да видимо како они савладавају ватрену стихију - рекао је Ћук и додао да 22. априла путује у Америку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана