Василија Броћета, министарка здравља Ливањског кантона: Платила сам казну, ред је да и други плате

Милијана Латиновић
Василија Броћета, министарка здравља Ливањског кантона: Платила сам казну, ред је да и други плате

Неодговорни појединци својим понашањем доводе нас у ситуацију да смо сви потенцијално заражени вирусом корона и под знак питања стављају почетак школске године у Ливањском кантону. Повратак ђака у клупе планиран је за 7. септембар и то је највећи могући изазов за све нас.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” министарка рада, здравља, социјалне заштите и избјеглих Ливањског кантона Василија Броћета, додавши да се ситуација у Дрвару стабилизовала, али да је критично у Ливну.

- Први случајеви у Дрвару имали су благе симптоме, нису били животно угрожени, међутим у једном тренутку имали смо седам становника те општине који су били хоспитализовани у Мостару. Без обзира на разне спекулације о вирусу, поставила бих питање свима: Да ли заиста желите упалу плућа у августу - рекла је Броћета, која је у недјељу паркирала возило насред Сплитске улице у Ливну у знак протеста због непоштовања мјера.

ГЛАС: Због чека сте се одлучили на тај потез?

БРОЋЕТА: Управо плаћам казну коју су ми написали за непрописно паркирање, а да ли су велике газде које су све заузеле и организују свадбе добиле казне, то не знам. Паркирала сам се непрописно у најпрометнијој улици у Ливну да покажем грађанима да Штаб доноси одлуке које се морају поштовати и да се прекршиоци морају бити санкционисани, као што је мени већ стигла казна.

ГЛАС: Крше ли мјере становници у Ливањском кантону?

БРОЋЕТА: Не би Кризни штаб донио забране окупљања да су се грађани придржавали прописаног броја од 50 људи на окупљањима. Дошли смо у ситуацију да организују свадбе са пет пута више гостију. Забранили смо свадбе и окупљања више од пет људи, а ограничили смо и број људи на сахранама. Ово се мора ставити под контролу.

ГЛАС: Какво је Ваше мишљење у вези са вакцинацијом против короне?

БРОЋЕТА: Сматрам да грађанима треба дати на вољу да одлуче да ли ће се вакцинисати или неће, баш као и када је ријеч о обичном грипу. На нама је да обезбиједимо вакцину, да буде доступна. Заинтересованих има, поједини су звали да питају да ли ће кантон набављати руске вакцине.

ГЛАС: Српски представници  недавно су одлучили да не учествују у раду кантоналних институција због проблема са отпадом у Дрвару и Босанском Грахову. Каква је тренутно ситуација?

БРОЋЕТА: Ливањски кантон са свим својим грађанима из реда сва три народа је у најтежој ситуацији у БиХ и економској и здравственој. Ово је просторно највећи, а најсиромашнији кантон. На све то пред кућне прагове истресен нам је отпад који додатно погоршава ситуацију. То што се догодило у Дрвару је проблем свих нивоа власти.

ГЛАС: Када кажете да је Ливањски кантон у тежем положају од осталих, на које проблеме мислите?

БРОЋЕТА: У јеку епидемије немамо довољно интерниста, анестезиолога, као ни других здравствених радника који би, уколико се ситуација погорша могли све то изнијети на својим леђима. Имамо само једног епидемиолога у кантону и немамо ниједног инфектолога. Заражено је пет љекара.

Запослени

ГЛАС: У Вашем ресору је и рад, колики је проценат запослених и колико су Срби заступљени у јавним институцијама?

БРОЋЕТА: Статистика каже да је на простору кантона око 80.000 становника, а од тог броја 50 одсто има здравствено осигурање. Од броја осигураних, највећи број су пензионери, тако да је у односу на све то, проценат запослених веома мали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана