Васић: Циљ - безбједније радно мјесто и заштита здравља радника

Срна
Васић: Циљ - безбједније радно мјесто и заштита здравља радника

БАЊАЛУКА - Радна група окончала је рад на стратегији заштите и здравља на раду, рекла је помоћник министра за рад и запошљавање Републике Српске Мира Васић, изражавајући наду да ће Влада Српске усвојити овај важан документ у првој половини маја.

Васићева је нагласила да су представници Владе Српске и ресорног министарства заједно са социјалним партнерима анализирали све досадашње повреде на раду.

"Узимајући евиденције из прошле године у којој су регистроване 1.343 лакше повреде на раду, 72 тешке, те седам са смртник исходом, био је велики аларм и Влади и социјалним партнерима за доношење новог стратешког документа", рекла је Васићева новинарима у Бањалуци, гдје је обиљежен Свјетски дан заштите здравља на раду.

Према њеним ријечима, овим документом биће унапријеђена област заштите на раду посебно путем едукације радника и послодаваца да би бројке биле мање и свако радно мјесто било безбједно и здраво за рад.

Васићева је навела да је други циљ хармонизахција домаћег радног законодавства усвајањем свих међународних стандарда, додавши да је један од циљева и успостављање централног регистра повреда на раду.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да су радници највећи капитал Српске.

Она је додала да је Савез синдиката иницирао доношење овог документа, истакавши да је ова област веома важна јер штити раднике и њихово здравље, а самим тим битно утиче и на продуктивност и бољи живот радника, као и на друштво.

Мишићева је оцијенила да се акт о процјени ризика на раду претворио у своју супротност.

"Он више није акт који процјењује сигурност сваког радног мјеста у привредном друштву, него је постао средство за добру зараду оних који су радили тај акт. Постао је једнообразан и није био употребљив", рекла је Мишићева.

Она је додала да је овај акти у већини привредних друштава превазиђен и не може се ни употријебити јер не одговара стварном стању у тој фирми.

Према њеним ријечима, стратегија заштите на раду произвешће доношење нових подзаконских докумената, односно измјена па и новог закона о заштити на раду у којем ће морати бити препознато све оно је мањкаво, а дефинисано је у стратешком документу.

Мишићева сматра да се ствари мијењају и да радник мора бити заштићен на свом радном мјесту.

Предсједник Удружења инжењера заштите на раду Српске Никола Шобат сматра да сваког дана треба спроводити заштиту здравља радника на раду.

Он је додао да ће ове године први пут бити презентовани најбољи у овој области, односно да ће бити додијељене двије плакете заслужним лицима која су допринијела заштити на раду, те четири повеље у четири категорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана