Вања и Теодора знање упијају у свим крајевима свијета

Драгана Орловић
Вања и Теодора знање упијају у свим крајевима свијета

Бањалука - Жеља за надоградњом знања и квалитетном практичном наставом многе студенте из РС води у иностранство, а међу њима су и студенткиње Медицинског факултета у Бањалуци Вања Нежић и Теодора Радуловић које и ове године пакују кофере и одлазе на једномјесечну праксу у Русију и Пољску.

Њих двије нашле су се међу 22 студента из Српске који учествују у овогодишњој међународној размјени, а коју суфинансира Министарство просвјете и културе. То ће им, кажу, и те како помоћи да буду што боље у својој професији. Интересантно је да им ово није први пут да хиљадама километара далеко од куће стичу нова знања.

Боравак на Пиринејском полуострву Вањи Нежић лани је утиснуо незаборавне успомене. У Шпанији је боравила захваљујући програму Комитета за међународну размјену студената медицине РС и презадовољна је стеченим искуством у Клиници "Др Јосеп Труета" у Ђирони. Тамо је ова студенткиња завршне године много научила о пластичној хирургији, што ће највјероватније бити њен позив.

- Тамо сам асистирала на операцијама, а шпански доктори су ми допустили и да изведем неке једноставније хируршке захвате. Научила сам много нових техника у пластичној хирургији које се код нас не примјењују - истиче Нежићева.

Захваљујући програму међународне размјене у октобру поново путује, овај пут у Русију, због чега је посебно узбуђена.

- Нисам још сигурна у који град ћу ићи, али вољела бих да то буде Санкт Петербург, гдје бих имала праксу из интерне медицине - каже Нежићева.

Теодора Радуловић сутра брани дипломски на бањалучком Медицинском факултету. То је ипак није спријечило да се пријави за овај програм. Срећом, у размјени студената могу учествовати, како каже, и шест мјесеци након дипломирања.

- У августу путујем у Варшаву на одјељење гинекологије. То ми је жељени град и жељено одјељење, због чега сам пресрећна због пружене прилике - каже Радуловићева која је лани у болници у Бечу имала праксу из опште хирургије.

Додаје да је обука у иностраним установама непроцјењива.

- Ми у тим болницама и клиникама научимо заиста много нових ствари. Савјетујем свим студентима да аплицирају - додала је Радуловићева.

И професори на размјени

Професори са Електротехничког, Природно-математичког, Архитектонско-грађевинског, Правног и Економског факултета у Бањалуци, те Филозофског, Правног и Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву учествују у овогодишњој размјени. Они иду да предају у Србији, Хрватској, Словенији, Русији и Швајцарској, док ће један професор Пољопривредног факултета из Новог Сада доћи да преноси знања студентима на бањалучком Пољопривредном факултету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана