Вандали уништавају србачке паркове

Анита Јанковић Речевић
Вандали уништавају србачке паркове

СРБАЦ - Празне боце, опушци, те преврнуте играчке и справе постали су свакодневна слика у србачким парковима који се све чешће налазе на мети обијесних тинејџера у касним ноћним сатима.

Због ограничења радног времена кафића до 23 часа, проводи се настављају на овим окупљалиштима за младе, а слика која се затекне у јутарњим сатима никога не оставља равнодушним, јер су паркови претворени у праву пустош. Овакво понашање изазвало је снажне реакције грађана а нарочито станара у околним зградама који су осудили бахаћење младих Српчана.

Једна од њих је Бранка Граховац која живи у близини градског парка и која је путем друштвених мрежа подијелила фотографије и апеловала на младе да престану да уништавају зелене оазе у Српцу.

- Неред који остављају иза себе нека им служи на част. Дјеца умјесто да долазе овдје да се играју узимају метле у руке и са нама старијима чисте њихово смеће. И таква слика се понавља из дана у дан. Највише је стакла од пивских флаша што свједочи да долазе да банче јер се кафане раније затварају. И то готово сигурно раде исти омладинци због чега им неко мора стати у крај - рекла је Граховчева.

Изградња нових паркова у Српцу траје већ неколико година и радови још нису у потпуности комплетирани. Један од њих је омладински парк који се налази код Дома здравља, док је градски парк, који носи име познатог србачког глумца Угљеше Којадиновића смјештен у близини вртића гдје су изграђена шеталишта, засађено дрвеће и цвијеће, постављене играчке и сто за стони тенис, изграђен терен за одбојку, љетна позорница за наступе и надстрешница са клупама и столовима.

Највише напора на адаптацији ових паркова уложило је Удружење грађана “Цезар” из Српца које је кроз два пројекта добило средства од општине Србац и Фондације “Мозаик” за изградњу забавних садржаја за младе.

Извршни директор “Цезара” Тања Шњегота такође је осудила неодговорно понашање младих и изразила жаљење што се не препознају њихови напори да младима подаре просторе у Српцу какве по свему заслужују.

- Ангажовали смо бројне волонтере који су изградили дјечије игралиште, направили уникатни намјештај од палета и друге садржаје којима смо обогатили градски парк а сада се све то уништава. Ситуација је још гора у омладинском парку гдје смо искрчили запуштену парцелу од 450 квадрата и направили играоницу за дјецу вриједну дивљења. Жалосно је што све то руше управо млади - рекла је Шњегота и додала да су тренутно у фази реализације још једног пројекта којим је планиран наставак уређења србачких паркова.

Чланице удружења жена из Српца такође су се самостално ангажовале на уређењу градског парка, па су тако крајем маја организовале акцију садње цвијећа кога су набавили властитим средствима.

Предсједница удружења Весна Смиљанић оштро је осудила непримјерено понашање младих суграђана.

- Сваке седмице по два до три пута заливамо цвијеће у парку и успут покупимо отпад кога су бацили немарни појединци. То се не дешава само викендом већ скоро свакодневно. Дјеца да би се овдје поиграла прво морају да очисте смеће које је разбацано свуда, што је поражавајуће - истакла је Смиљанићева.

 Полиција

Због рушења и уништавања играчки у србачким парковима неколико пута је до сада интервенисала и полиција али до сада нико није процесуиран. У Полицијској станици у Српцу кажу да су излазили на терен неколико пута по дојавама, нарочито за вријеме полицијског часа, али да нису никога затекли у чињењу ових дјела. Додају да располажу са одређеним информацијама које су још недовољне да би се могле са сигурношћу довести у везу са овим случајевима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана