Вандали ноћу уништавају град

Цвија Мркоњић
Вандали ноћу уништавају град

Бањалука - За санацију штете коју су направили вандали уништавајући јавну расвјету, игралишта, саднице дрвећа, канте и контејнере, те другу комуналну опрему, локалне заједнице у РС издвајају на десетине хиљада марака.

Само у Бањалуци, Бијељини, Требињу и Градишци у првом полугодишту ове године штета је премашила 50.000 марака, а хулигани је углавном причињавају под окриљем ноћи.

Градови и општине са овим проблемом кубуре сваке године, а осим несавјесних грађана, кривци за уништену комуналну опрему у неким случајевима су и саобраћајне несреће. 

У бањалучкој Градској управи наводе да је у првих шест мјесеци 2015. године за одржавање, поправљање и санирање комуналне опреме издвојено 19.790 марака.

- Када је у питању намјерно уништавање, најчешће се оштећују љуљашке, клацкалице, вртуљци и тобогани - наводе у Бањалуци и додају да немарни становници воле уништавати и клупе, те канте за смеће.

Бијељинска Градска управа до краја јуна је утрошила 9.100 КМ за поправке јавне расвјете и саобраћајних знакова, те 1.200 марака за садњу 15 стабала.

- Уништено дрвеће је најчешће посљедица вандализма, док саобраћајна инфраструктура страда углавном у несрећама - наводе у Бијељини. 

Дивљање и уништавање градске имовине ове године нису заобишли ни Требиње и Градишку.

- У првом полугодишту 2015. уништени су сливници, заштитна ограда и дјечије игралиште, те расвјета, што је град коштало 6.000 КМ - наводе у Градској управи Требиња.

У општини Градишка контејнери, клупе, саобраћајни знакови и расвјета такође су међу најуништаванијом опремом, а штета на њима у првој половини године износи 17.050 КМ.

У предузећу "Комуналне услуге" из Приједора немају прецизан податак о штети, али процјењују да она износи више од 10.000 марака годишње.

- Дешава се и да запале смеће у контејнерима и кантама, при чему страдају зелене површине - наводе у овом предузећу.

Вандалима ништа није свето, па се тако на њиховој мети често нађу гробља и вјерски објекти. Иако у већини случајева починиоци остају непознати, полиција у Градишци је почетком ове године открила да су младићи М. Ш. и М. С. дивљали на православном гробљу у Горњим Карајзовцима. Они су оштетили два споменика, ишчупали крст и разбили стакло на капели, одакле су украли одређене предмете.

Добој

Из Градске управе Добоја до закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо добили податке о висини штете на комуналној опреми у првој половини 2015. године.

Према подацима за прошлу годину, у овом граду је током 2014. уништена 51 клупа, чија је вриједност 5.100 КМ, украдено је 50 шахтова вриједних 30.000 марака и 27 сливника за оборинске воде у вриједности 10.800 КМ.

 

На мети вандала најчешће

> Љуљачке и клацкалице  

> Контејнери и канте

> Саднице дрвећа  

> Сливници  

> Клупе  

 

За комуналну опрему током 2014. утрошено:

Бањалука             51.481 КМ

Бијељина             22.000 КМ

Требиње              10.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана