Валентина Прелић из Прњавора осваја бројне литерарне награде: Стиховима указује на језичке грешке

 Дејан Јовичић
Валентина Прелић из Прњавора осваја бројне литерарне награде: Стиховима указује на језичке грешке

ПРЊАВОР - Несвакидашњи пјеснички таленат тринаестогодишње Валентине Прелић, ученице седмог разреда Основне школе “Бранко Ћопић” из Прњавора, све више је препознат у јавности и награђен бројним признањима, а својим едукативним стиховима, у којима указује на језичке грешке, свакодневно мотивише вршњаке да посвећују већу пажњу граматици и правопису.

На недавном конкурсу који је расписао Дино парк Златибор, у конкуренцији 1.500 радова ученика из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и БиХ, Валентина је освојила прво мјесто са пјесмом “Свете, обраћа ти се дете”, а претходно је била најбоља и на школском литерарном такмичењу и конкурсу Народне библиотеке Прњавор.

Иако пише од најранијих дана, није била свјесна квалитета тих пјесама које су биле скривене од очију јавности јер их је стварала искључиво за себе.

- Прве од њих настале су у нижим разредима и писала сам их за своју душу. Најбројније су о школи и другарству, а временом сам се почела посвећивати и озбиљнијим животним питањима - рекла је Валентина.

Њен таленат би остао незапажен без подршке наставнице српског језика и књижевности Бранке Шћеповић која је мотивише на литерарно стварање и која је Валентинине пјесме, без њеног знања, пријавила на домаће и међународне конкурсе.

- Упознала сам Валентину прошле године, када ми се похвалила великим бројем дјечијих пјесама које су биле јако квалитетне, и тада сам одлучила да неке од њих пошаљем на такмичења. Када су стигли резултати да је била најбоља на конкурсу Дино парка у конкуренцији ученика из пет земаља, њеној срећи није било краја - рекла је Бранка.

Награду су лично примиле ових дана на Златибору, гдје је Валентина добила прилику да прочита награђену пјесму, а за остварени успјех добила је два бесплатна ноћења са породицом на овој планинској љепотици и бесплатну улазницу за Дино парк.

- Било је јако тешко организовати одлазак на Златибор за кратко вријеме, али нам је помогао начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је обезбиједио превоз и који увијек има слуха за младе, образовање, културу и умјетност - каже Бранка за “Глас”.

Додаје да је Валентина одличан ђак из свих предмета и да похађа додатну наставу из српског језика и књижевности, гдје се истиче и у области граматике, а све задатке извршава с великом лакоћом и изузетном мотивацијом.

- Она је веома осјетљива дјевојчица која анализира своје емоције, мисли и све што јој се дешава. На мој приједлог написала је и неколико пјесама које на занимљив начин приближавају вршњацима усвајање наставних садржаја које обрађују у школи, попут употребе именица, придјева и глагола, екавице и ијекавице у писању и говору, а све то кроз стихове који се лако памте - каже Бранка.

Једну од њених пјесама о пријатељству на гитари је одсвирао и отпјевао њихов заједнички пријатељ Горан Веселиновић, из чега је настала и химна Валентининог тадашњег шестог три одјељења, а снимљен је и спот, за шта су се побринули њени школски другови.

- Још је рано говорити о објављивању њене прве поетске збирке, али моја жеља и намјера је да јој то омогућим када буде завршни разред основне школе јер вјерујем да ће до тада имати још доста тога да стави на папир. Увјерена сам да ће бити успјешна у свему за шта се опредијели у животу јер је лијепо васпитана, вриједна и амбициозна дјевојчица која добро организује своје вријеме и размишља веома зрело за своје године - каже Бранка, која већ 12 година ради у просвјети.

Подршка

Валентина каже да је мотивишу похвале њене наставнице којој без устручавања може показати све своје пјесме, а њено одушевљење јој даје крила и самопоуздање да настави стварати.

- Наставница ми увијек даје савјете како да моје пјесме буду још боље и захваљујем јој што није одустала док није пронашла начин да одемо по награду на Златибор - рекла је Валентина те додала да су јој велика подршка и родитељи Слађана и Миломир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана