Вакцине спасавају сточарство од пропасти

Анита Јанковић
Вакцине спасавају сточарство од пропасти

Бањалука - Превентивна вакцинација говеда против болести квргаве коже, која је лани нанијела велику штету сточарима у региону, почела је у Републици Српској и трајаће до средине маја.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС најављују да би у наредних 15 дана требало да почне и вакцинација против болести плавог језика.  

- РС је прошле године болест квргаве коже озбиљно запријетила из правца Србије и Црне Горе, а имали смо и велику штету од појаве плавог језика који је покосио многе овце и говеда. Због опасности од поновног оболијевања стоке одлучили смо се на вакцинацију - рекли су у Министарству.

Новац за набавку вакцина против квргаве коже обезбиједили су донатори, Шведска агенција за развој и помоћ пољопривреди СИДА и Европски директорат за здравље и храну.

- Средства за спровођење вакцинације у износу од четири КМ по грлу биће обезбијеђена из буџета РС, тако да ће вакцинација бити бесплатна, јер се ради о болести која, у случају појаве, може нанијети огромну штету говедарству - навели су у Министарству и додали да дистрибуцију вакцина у РС обавља Ветеринарски институт  "Доктор Васо Бутозан".

За болест плави језик планирано је спровођење вакцинације оваца и говеда о трошку власника, а преживари ће бити вакцинисани вакцинама које се користе у Европској унији.

- Цијена вакцине је 2,34 КМ, а вакцинација кошта четири КМ по грлу за говеда и двије и по марке по грлу за овце и козе, тако да ће сточари за говедо морати да плате 6,34, а за овцу или козу 4,84 КМ по грлу - рекли су у Министарству и истакли да је одлука да власници сами плаћају вакцинацију против плавог језика донесена на основу искуства богатијих земаља, које су одустале од финансирања вакцинације.

У Министарству су навели да ће Влада Српске за спровођење мјера заштите животиња од болести квргаве коже говеда и плавог језика обезбиједити 940.000 марака.

- Око 600.000 КМ биће утрошено за спровођење вакцинације против болести квргаве коже, затим 120.000 марака за дезинсекцију коју би спровела ветеринарска служба, те 50.000 КМ за дијагностику и одржавање спремности лабораторија за ове болести. За ветеринарски информациони програм биће обезбијеђено 170.000 КМ - рекли су у Министарству.

Вакцинација говеда против болести квргаве коже биће обављена на цијелој територији БиХ, а све ће надзирати Канцеларија за ветеринарство БиХ.

- Вакцинисаће се само здраве животиње, а могуће нежељене реакције код говеда су пад млијечности, отежано кретање животиња, раст температуре, појава поткожних чворчића, као и појава уртикарија на кожи - појаснили су у Канцеларији за ветеринарство БиХ и истакли да су наведени симптоми спорадични те да се након одређеног времена повлаче.

Апел општинама

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су апеловали на општине и градове да у оквиру својих могућности пронађу начин да власницима преживара помогну финансијски како би вакцинисали своју стоку против плавог језика, будући да се овај вид вакцинисања наплаћује.

- Локалне заједнице путем својих пољопривредних служби треба и да обавијесте власнике преживара о опасности од поновне појаве болести плавог језика - кажу у Министарству. 

Цијене вакцине и вакцинације за плави језик (по грлу)

- говеда            6,34 КМ

- овце и козе    4,84 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана