Уз јога авантуру најмлађи помјерају границе

Јана Кезић
Уз јога авантуру најмлађи помјерају границе

БАЊАЛУКА - Осим класичних спортова попут фудбала, кошарке и плеса, међу малишанима у Српској све је популарнија и јога за дјецу која им помаже да развију снагу, координацију, флексибилност, стабилност, али и да побиједе стидљивост.

С обзиром на убрзани темпо живота који утиче и на најмлађе, инструктори ове дисциплине истичу да се малишани уз јогу, након школских и осталих обавеза, друже, опуштају, забављају и уче.

Инструкторка јоге за дјецу из Бањалуке Бојана Делибашић-Бјелић за “Глас Српске” каже да је, када је прије пет година њена дјевојчица похађала часове јоге за дјецу, увидјела колико је то заправо лијепа, забавна и корисна активност те пожељела да се и сама тиме бави.

- Јога дјецу учи како да се такмиче сами са собом и да себи постављају изазове који ће их подстицати да помјерају своје границе. То је спој физичког покрета, креативности и маште, а уједно пружа и релаксацију и побољшава концентрацију, јача њихове мишиће те их припрема за разне активности, школске и ваннаставне - рекла је Делибашић-Бјелић која је и социјална радница.

Како објашњава, све часове јога авантуре осмишљава сама уз помоћ информација које добије из разне литературе и са интернета.

Часовима могу да присуствују дјеца узраста од пет до осам година, а постоји и тинејџ јога за оне од осам до 12 година.

- Часови трају између сат и сат и двадесет минута. Почињу тако што се сви окупимо и сједнемо у круг, након тога се загријавамо уз музику и заједничку игру, уз плес или јога покрете, односно асане, а централни дио часа је тај у којем уз задату тему опет радимо јога положаје - рекла је Делибашић-Бјелић.

Како појашњава, ако је тема часа, на примјер, Африка, уче којим превозним средством се до тамо може доћи и које животиње тамо живе, а затим заузимају такве јога положаје, након чега поново слиједи игра.

- Завршни дио часа је релаксација, гдје се дјеца уз вођену медитацију одмарају и опуштају лежећи на поду, уз етерична уља. Након сваког часа кажу да се осјећају одморно као да су спавали - казала је Делибашић-Бјелић. Како каже, тренуци када дјеца кажу да желе да остану још на часу и да неће да иду кући говоре све о овој активности.

- Родитељи такође потврђују да су дјеца задовољна. Оно што је мени значајан показатељ да сам на добром путу је да се дјеца која дођу тиха, повучена и којима није једноставно да комуницирају, ослободе, а исто тако и они које не држи мјесто буду смирени - казала је Делибашић-Бјелић.

Обука

Бојана Делибашић-Бјелић казала је да постоје тренинзи и курсеви за инструкторе јоге.

- Обука траје три дана и онда је на особи да ради на себи и да истражује могућности - рекла је Делибашић-Бјелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана