Уз игру уче о екологији и здравој исхрани

Jана Кезић
Уз игру уче о екологији и здравој исхрани

БАЊАЛУКА - Захваљујући пројекту “Мали баштовани” дјеца из Бањалуке и ове године имају прилику да уче о значају природе, те да кроз игру и забаву савладају занимљиве лекције и све вјештине које су потребне за производњу здраве хране.

Пројекат “Мали баштовани” прошле године финансирала је Амбасада САД у БиХ, а од ове пројекат, као дио Програма преноса знања и вјештина, финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у сарадњи са Центром за стратешко-развојне пројекте, Институтом за генетичке ресурсе и Пољопривредним факултетом у Бањалуци.

Координатор пројекта Петар Николић рекао је за “Глас Српске” да је овогодишња сезона “Малих баштована” званично отворена протеклог викенда у Ботаничкој башти у кампусу. Подсјетио је да у савременом свијету, када се дјеца све више отуђују од природе, пројекат “Мали баштовани” има за циљ њихово приближавање, еколошку освијешћеност, промоцију породице и концепта домаћинства, те усвајање основних животних вјештина од којих је производња хране на првом мјесту.

- Званично смо започели баштинску сезону и за почетак симболично посадили јагоде, јер је то најслађе што се у башти узгаја. Заиста је био велики одзив, али и добра атмосфера - рекао је Николић.

Објаснио је да имају велики број пријављене дјеце за ову годину.

- На отварање се одазвало око 60 дјеце, а укупно пријављених малишана из Бањалуке за ову сезону је око 150 - рекао је Николић и захвалио на подршци министру Борису Пашалићу, али и генерално ресорном министарству јер подржавају овај пројекат, који је на радост многим малишанима, али и њиховим родитељима.

Ове године прилику да учествују у пројекту имаће и дјевојчице и дјечаци у Бијељини, а Николић каже да им је жеља да се ова прича прошири и на друге општине и градове у Српској.

Помоћник министра пољопривреде Горан Бурсаћ рекао је за “Глас” да овакви пројекти знатно доприносе развоју дјеце.

- Дјецу научимо шта то значи природа и на који начин се добијају плодови које свакодневно користимо у исхрани. Уче како биљке долазе из природе, како се узгајају, штите и пазе и на тај начин доприносимо здравијем одрастању дјеце и њиховој спознаји о храни и свему што нас окружује - рекао је Бурсаћ. Не зна се, како каже, чије су биле боље реакције, дјеце или родитеља.

- Видимо да су дјеца веома заинтересована за овакве ствари, а то нас подстиче да и у наредном периоду помажемо овакве пројекте и можда да осмишљамо још неке нове како бисмо се сви заједно мало више окретали ка природи - рекао је Бурсаћ.

Мајка два малишана од четири и десет година Јелена Кондић каже да је ово фантастичан пројекат у којем подједнако уживају и родитељи и дјеца.

- Заиста прелијепо искуство и видим да дјеца уживају, а то је најважније. Водила сам дјецу и прошле године и млађи дјечак се тада мало више играо, а сада је био активнији - рекла је Кондићева.

Милијана Бијеловић, мајка дјечака од седам година и дјевојчице од четири и по године, каже да јој је веома драго што оваква радионица постоји у граду.

- Већ другу годину смо ту и прошле године смо испратили цијелу сезону. И када сунце сија и када киша пада није нам било тешко да дођемо и да све испратимо. Дјеца уживају, што је најбитније, и интересантно им је - рекла је Бијеловићева.

Пријаве

Радионица је намијењена дјеци старости од три до 10 година и бесплатна је. Пријаве се шаљу путем и-мејла [email protected]  или поруком на “Фејсбук” страници пројекта @malibastovani као и на број телефона 065/262-872 (Ивана Козомара). Малишани се могу укључити током цијеле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана