Уз диплому и кинеско име

Драгана Келеч
Уз диплому и кинеско име

Источно Сарајево - Проучавање источњачке културе и једног од најстаријих писама у свијету све је популарније међу студентима у Српској, што потврђује и податак да из године у годину расте интересовање за студиј кинеског и енглеског језика на Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

Ова катедра основана је 2011. године на иницијативу тадашњег декана Миленка Пикуле и захваљујући помоћи кинеске амбасаде. Једина те врсте у БиХ данас броји око 150 студената. На простору бивше Југославије кинески језик је могуће изучавати још само на Универзитету у Београду, због чега у Источно Сарајево долазе млади из цијеле земље и региона.

Учење кинеског представља велики изазов, који захтијева доста времена и труда. Већини је то и јединствена прилика да посјете Кину, гдје могу доживјети незаборавна искуства и осјетити дух традиције и историје овог древног народа. Ријетка диплома омогућила је великом броју младих и амбициозних људи прегршт добрих прилика за запослење.

Руководилац катедре за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Бојана Павловић каже да се на студиј кинеског и енглеског језика ове године уписала пета генерација, а да су љетос добили и прве дипломце.

- Све је већа заинтересованост за студиј кинеског језика, који није толико тежак, колико захтијева рад и студиозност. Неопходно је и прилагођавање, јер говоримо о земљи која је доста културолошки другачија од наше - истиче Павловићева.

Колико је учење кинеског тешко, али и изазовно, најбоље знају студенти. Ву Јали, односно Јелена Вујичић стигла је до четврте године. Као и све колеге има своје "кинеско име".

- Имена на кинеском се не преводе већ се дају по значењу или сличном изговору. Тако сам од својих професора добила име Ву Јали. Њима је тешко да памте наша имена као и нама њихова, тако да сви, када почну да уче кинески језик, добију и своје кинеско име - каже Јелена.

За учење кинеског језика пресудна је била жеља за другачијим. Заинтригирала ју је кинеска култура, историја, храна и све што има везу са Кином.

- Кинески језик је изузетно занимљив и необичан. Најтеже је учење изговора. Ово је тежак, али не и несавладив језик - наглашава Вујичићева, која је више од годину провела у Кини, што јој је у огромној мјери помогло да савлада језик.

Када добије диплому вољела би да настави усавршавање кинеског језика да би постала предавач.

Младима савјетује да се упишу на студиј кинеског језика и препусте се авантури.

- Овај студиј је права прилика не само због сјајног искуства, путовања, нових познанстава, него и због чињенице да је Кина у експанзији и да диплома гарантује добро запослење - додаје Јелена.

Кинеско писмо

Кинеско писмо је састав знакова који се користе за писање ријечи у кинеском и јапанском језику, понекад и у корејском, а раније је коришћено и у вијетнамском језику. Ово писмо има око 47.000 знакова, али довољно је познавати између 3.000 и 4.000 за нормалну комуникацију.

- Катедра кинеског и енглеског језика основана 2011. године на Филозофском факултету у Источном Сарајеву

- Студијски програм траје четири године

- За држање наставе из кинеских предмета ангажовани лектори и универзитетски професори из Кине

- Студенти обављају праксу у кинеским фирмама у БиХ, а одлазе и на једногодишњи боравак у Кину

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана