Увоз коље сточаре

Ж. К.
Увоз коље сточаре

Бањалука - Домаћим произвођачима меса одавно је "догорјело до ноката" па су надлежним институцијама упутили апел за привремено увођење прелевмана на увоз меса у трајању од 200 дана како би се спасило оно што је преостало од руиниране домаће производње.

Иницијатива је потекла од Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, који је на адресе Предсједништва БиХ, Министарства за спољну трговину и економске односе БиХ и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС упутио захтјев да у периоду од 200 дана буду уведени привремени прелевмани од 1,5 КМ по килограму свињског меса, односно 2,5 КМ по килограму јунетине и говедине.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да се домаћи произвођачи не залажу за трајну забрану увоза меса, већ једноставно настоје да заштите домаћу производњу строжим контролама на границама, у лабораторијама и приликом декларисања меса.

- Тражили смо увођење сезонских прелевмана који би омогућили несметан пласман тржишног вишка домаћих произвођача чији је бијес сада кулминирао због јако ниске продајне цијене меса - каже Маринковић.

Предсједник Удружења свињара РС Мишо Маљчић подржава иницијативу за увођење додатне заштите домаће производње меса која је доведена пред свршен чин.

- БиХ увози јако лоше производе и по свим основама економског привређивања видљиво је да је ово злочин над домаћим произвођачима - каже Маљчић и додаје да ће нелојална конкуренција из увоза неминовно изазвати тотални распад пољопривредне производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана