Уведена нова процедура лијечења ретинопатије код недоношчади

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Универзитетском клиничком центру Републике Српске уведена је нова процедура лијечења ретинопатије код пријевремено рођене дјеце.

Ријеч је о процедури - интравитреална апликација анти-ВЕГФ лијека, ради које су до сада све пријевремено рођене бебе транспортоване у Институт за неонатологију у Београду, саопштено је из УКЦ-а.

У саопштењу се наводи да код недоношчади због пријевременог рођења долази до здравствених проблема, односно компликација усљед прематуритета, међу којима су проблеми са видом.

"Крвни судови ретине, задњег дијела ока, код недоношчади нису у потпуности развијени – периферни дио ретине је без крвних судова. Са пријевременим рођењем бебе, и оксигенотерапијом, прекида се уобичајени, нормални развој крвних судова ретине, а код половине недоношчади долази до развоја ретинопатије", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а наводе да се интравитреална апликација анти-ВЕГФ лијека примјењује код недоношчади са трећим стадијумом ретинопатије праматуритета, ради заустављања даљег напредовања ретинопатије, стварања услова за правилан и потпун развој крвних судова ретине и изљечење ретинопатије.

"Озбиљнији проблеми са видом код недоношчади могу узроковати губитак вида, па чак и сљепило, уколико се не уради процедура интравитреалне апликације лијека на вријеме", истиче се у саопштењу.

Стварањем услова да се оперативно лијечење недоношчади која пате од ретинопатије обавља у УКЦ Републике Српске и с почетком извођења интравитреалне апликације анти-ВЕГФ лијека, избјегава се транспорт ових малих пацијената за Београд, који траје читав дан и представља додатно оптерећење.

"Након увођења интравитреалне апликације лијека која је од сада редовна процедура у УКЦ, долази до повлачења обољена ретинопатије прематуритета и успостављања потпуне и правилне васкуларизације ретине", наводе из УКЦ-а и додају да ову процедуру у УКЦ-у изводи специјалиста офтамологије Весна Љубојевић.

Ретинопатија пријевремено рођене деце је озбиљна компликација која може изазвати тешко оштећење вида, па чак и сљепило. Ово обољење ока се јавља једино код недоношчади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана