Утврђен приједлог закона о музејској дјелатности:Боља заштита културног насљеђа Српске

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о музејској дјелатности који ће омогућити бољу заштиту и сигурност музејске грађе и нематеријалног културног насљеђа Српске.

Нови закон ће омогућити развој музејске дјелатности и напредак музејских установа у стручном смислу, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу Српске.

Приједлог закона утврђен је с циљем побољшања и унапређења постојећег нормативног оквира музејске дјелатности, који је утврђен Законом о музејској дјелатности из 2008. године.

"Доношењем новог закона о музејској дјелатности, усагласиће се постојећа нормативна рјешења у области музејске дјелатности са међународним и европским стандардима у овој области, а посебно са новим информационим окружењем које је знатно измијењено у односу на период када је донесен претходни закон", истакнуто је у саопштењу.

Новим законским рјешењима, додаје се у саопштењу, јасније ће се дефинисати поступак утврђивања мјера заштите и чувања музејске грађе, као и поступак спровођења дигитализације музејске грађе, музејске документације и регистрованих елемената нематеријалног културног насљеђа.

Овим законом се дефинише да приједлог за упис нематеријалног културног насљеђа на листу елемената нематеријалног културног насљеђа Републике Српске могу дати физичка и правна лица, а дефинисани су и носиоци активности у поступку предлагања нематеријалног културног насљеђа на Унескову Репрезентативну листу.

Одредбе новог закона су усаглашене са одредбама Закона о култури, а нова законска рјешења ће отклонити слабости које су, на основу дугогодишњег искуства, отежавале примјену претходног закона у пракси, наведено је у саопштењу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана