Утопљавање школа и болница доноси уштеде

Свјетлана Ђуричић
Утопљавање школа и болница доноси уштеде

Бањалука - У десет објеката широм РС, у којима је смјештено 12 институција, биће урађена замјена прозора, врата, енергената, изолације, те крова и на тај начин ће бити остварена знатна уштеда енергије и до 50 одсто.

Рекла је то јуче министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић након потписивања меморандума о разумијевању за унапређење енергетске ефикасности са осам градоначелника и начелника општина, те 12 директора јавних установа, у којима ће бити реализован пројекат енергетске ефикасности.

Голићева је нагласила да је укупна вриједност пројекта око 12 милиона долара, те да је новац обезбијеђен из кредита Свјетске банке.

Ово је други круг у којем је изабрано десет објеката, а ускоро би требало да буде потписан меморандум за још 11, чиме ће процес бити заокружен. У првом циклусу потписани су меморандуми за 11 институција, такође из области школства и здравства.

- Уговором са енергетском заједницом БиХ се обавезала да ће до 2018. године уштеда енергије бити до девет одсто. Ови објекти ће након њиховог "утопљавања", замјеном столарије, замјеном кровне конструкције, термичком фасадом постизати уштеде и до 50 одсто у односу на материјалне трошкове - рекла је Голићева.

Додала је да јој је жао што пројекат не може да обухвати све заинтересоване институције, којих је било више од 300.

- Очекујемо да ће ускоро бити изабран извођач за болнице у Фочи и Зворнику - казале је Голићева.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић је рекао да је кроз три фазе потписивања меморандума обухваћен 21 школски објекат.

- Штета је што не можемо завршити више основних и средњих школа. Ради се о великом броју објеката које би требало енергетски опремити - казао је Малешевић.

Директор Гимназије "Свети Сава" у Приједору Радмила Бијелић је рекла да ће енергетска обнова школе побољшати услове рада у овој установи.

- Планирана је обнова прозора, електроинсталација и водоводних чворова - казала је Бијелићева.

И директор Гимназије "Филип Вишњић" Бијељина Драго Ђурић је рекао да је задовољан, јер је ова школа обухваћена пројектом.

Прњавор

Начелник Прњавора Синиша Гатарић је рекао да ће прњаворска ОШ "Никола Тесла" бити укључена у Пројекат енергетске ефикасности, те најавио нове пројекте у овој општини.

- У овој години проширујемо вртић, и то дупли капацитет, те правимо нову музичку школу. Успјели смо да обезбиједимо новац од Амбасаде Кувајта за уређење Докторског дома, који ће бити дом за дјецу с посебним потребама, а до Преображења Господњег ћемо имати воду за пиће у граду - казао је Гатарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана