Усвојен нацрт буџета Требиња у износу од 29.380.000 КМ

Срна
Усвојен нацрт буџета Требиња у износу од 29.380.000 КМ

ТРЕБИЊЕ - Скупштина града Требиња усвојила је данас нацрт буџета града за 2021. годину у износу од 29.380.000 КМ, што је за 8,38 одсто мање од плана прошлогодишњег буџета.

Порески приходи планирани су у износу мањен за 9,6 одсто у односу на прошлогодишњи буџет највећим дијелом што су значајно мање пројекције прихода од индиректних пореза, а због неповољног утицаја пандемије вируса корона на привредне активности.

Непорески приходи би, по нацрту, требало да биљеже раст од 7,4 одсто, а примици од нефинансијске имовине за 30 одсто, у првом реду на основу очекиваног повећања прихода од продаје земље, повећања тржишних цијена, ренте и трошкова уређења у зонама гдје се очекује експанзија градње.

За текуће расходе у нацрту буџета за 2021. годину планирано је 21,5 милиона КМ, а за издатке отплате дугова 1,7 милиона КМ.

На расходовној страни око пет милиона КМ планирано је за инвестиције у капиталне пројекте - изградњу и санацију објеката, саобраћајница и спортске инфраструктуре, финансирање пројектне и техничке документације за Клинично-болнички центар, зграду за љекаре и професоре медицине и аеродром у Требињу, те куповину земљишта за обилазницу.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић оцијенио је да је нацрт буџета који је данас усвојен у износу од 29.380.000 КМ усвојен без кредита, што је према његовом мишљењу за сваку похвалу.

Опозициони одборници су оцијенили да је нацрт буџет "потрошачки, без развојне компоненте" и да "није транспарентно представљен".

Предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Лука Петровић рекао је на конференцији за новинаре да је важно што су у буџету остале капиталне инвестиције у износу од 5,2 милиона КМ, од чега ће за спортску инфраструктуру бити издвојено милион КМ.

"Одлучили смо се да предложимо да се одборнички додаци преусмјере у грант јавним здравственим установама, али и радницима Градске управе који су се пожртвовано борили 2020. године", рекао је Петровић.

Он је истакао да је значајно да су у буџету задржани грантови за стипендије, као и сви програми подршке супругама умрлих бораца, демобилисаним борцима, дјеци са села и бројни други програми.

"Задржали смо оквир од 300.000 КМ за самозапошљавање у нашем граду. Мислимо да ће тај пројекат бити врло важан у овој тешкој години. Помоћ привредницима због пандемије вируса корона је била 40.000 КМ, а ми смо рекли да буде бар 100.000 КМ и на тај начин да пробамо одржати наше привреднике", истакао је Петровић.

Он је додао да је данас изгласано и усвајање дугорочног плана за измирење неизмирених обавеза пренесених из претходног периода.

"Ту је ријеч о 963.000 КМ које је било потребно покрити одлуком јер нисмо могли да усвојимо ребаланс буџета до 31. децембра прошле године", рекао је Петровић.

Он је навео да владајућа коалиција инсистира да се што хитније предузму све законом предвиђене мјере с циљем откривања починилаца случајева подметања пожара протеклих мјесеци.

"Свима од нас се може десити ово што се десило нашем одборнику Милутину Мастиловићу", рекао је Петровић.

Петровић је позвао да народни посланик Небојша Вукановић буде приведен на разговор у полицију, јер је рекао да има сазнања о подметању пожара у којем је запаљен аутомобил породице Мастиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана