“Уштипковање” на градском тргу у Бијељини

Срна
“Уштипковање” на градском тргу у Бијељини

Бијељина - На градском тргу у Бијељини данас је одржано прво “уштипковање” на којем је суграђанима приређено традиционално весеље и прикупљен новац у хуманитарне сврхе.

Организатор Никола Гаврић рекао је да је “уштипковање” догађај посвећен хуманости и помоћ је требало да буде усмјерена за лијечење Николе Грабовичкића из Бијељине који је, нажалост, изгубио битку за живот, па ће прикупљена средства бити поклоњена некоме коме је помоћ неопходна.

Грбић је на челу “Зимског села” чија је намјена организовање хуманитарних догађаја, а каже да му је жеља да окупи културни капитал који Бијељина има и све људе доброг срца у хуманитарној мисији.

"Уштипковање” су наступ на тргу подржали и млади музичари прослављеног Оркестра хармоника из Угљевика.

Шеф оркестра Славко Николић рекао је новинарима да се радо одазивају на сваки позив хуманитарног карактера и истакао да је то најљепши примјер дјеци о потреби и љепоти помагање другоме.

Николић је рекао да је ученички оркестар 90 одсто подмлађен, а наредног мјесеца крећу на велику турнеју од Угљевика до Лондона или до Шведске.

Према његовим ријечима, њихов репертоар је српска народна музика чије су звуке пронијели по свијету, уз музику других народа у окружењу и филмску музику.

Професор у бијељинској Средњој стручној школи Јања Александар Цвијановић рекао је новинарима да су ученици куварског смјера на пет штандова припремили такозване сељачке уштипке, уштипке са кукурузом, са хељдиним брашном и двије врсте нарастајућих уштипака, а све то уз сосове чили, карамел, на бази ајвара и чоколадни сос.

Уштипци су поклоњени суграђанима који су, по властитим могућностима, давали добровољни прилог намијењен за хуманитарне сврхе.

Организатори овог догађаја, “Зимско село” из Бијељине у сарадњи са добротворном организацијом Епархије зворничко-тузланске “Тројеручица” и добротворним братством и срестринством “Радост”, наводе да “уштипковање” у наредним годинама желе омасовити и претворити у традицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана