Уштеда енергије преполовила рачуне

Анита Јанковић
Уштеда енергије преполовила рачуне

Бањалука - Школе и вртић у који су недавно обновљени у оквиру пројекта "Енергетске ефикасности", већ осјећају прве позитивне резултате кроз уштеду енергије и до 50 одсто.

Пројекат реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, а до сада је енергетски "умивено" осам јавних објеката за шта је утрошено око три милиона марака. Предности овог пројекта ускоро ће осјетити још њих десет, у којима би до краја марта требало да буду завршене обнове.

У Средњој школи "28. јуни" Источно Сарајево, чија санација је завршена 15. децембра, истичу да су послије само два и по мјесеца у потпуности осјетили побољшања.

- Већ биљежимо огромне уштеде на потрошњи струје с обзиром на то да смо до сада канцеларије и зборницу морали догријавати, иако смо прикључени на градску топлану. Сада за тим више нема потребе - каже директорица ове школе Младенка Пандуревић и додаје да су у јануару, када је жива у термометру падала 20 степени испод нуле, ђаци школским ходницима ходали без јакни, што до сада није био случај.

Могућност да уче у топлим учионицама добило је и 380 ђака ОШ "Свети Сава" из Козарске Дубице. Ова школа саграђена је 1974. и била је у врло лошем стању.

- Замијењена је столарија, фасада, кров, расвјета, котловница. Сада се гријемо на пелет, док смо раније користили дрва - рекао је директор ове школе Богдан Марељ. 

Он је нагласио да су преполовили трошкове за гријање у односу на претходне године, додајући да се реконструкција школе показала као веома добар потез.

Директорица Средњошколског центра "Ђуро Радмановић" из Новог Града Гордана Вујановић каже да су просторије у објекту, послије обнове у оквиру пројекта "Енергетске ефикасности", и до неколико пута топлије него раније. 

- Већ 34 године радим у овој школи и увијек сам зими у јакни или бунди излазила на ходник, а овог јануара за тим није било потребе, иако су вањске температуре биле веома ниске.  Сви смо презадовољни ефектом радова - рекла је она.

Задовољни санацијом су и у ОШ "Свети Сава" Билећа, тврди директор ове образовне установе Миодраг Парежанин.

- Школа нам сада изгледа одлично. Замијењена је и котловница, па се гријемо на сјечку, а она је у односу на лож-уље које смо до сада користили јефтинија два до три пута.  Евидентно је у школи топлије - рекао је Парежанин.

У ресорном министарству су објаснили да се значај мјера које се односе на повећање енергетске ефикасности огледа у смањеној потрошњи свих врста енергије. Истичу да је знатно смањена и емисија штетних гасова што доприноси заштити околине.

- Пројектом је планирано да ове године буде реконструисано још шест објеката - кажу у  Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

У оквиру овог пројекта биће обновљен 31 јавни објекат, а процјењује се да ће то коштати 12,8 милиона долара.

Објекти на којима су завршени радови

- Средња школа "28. јуни" Источно Сарајево

- ОШ "Свети Сава" Брод

- ОШ "Свети Сава" Билећа

- ОШ "Алекса Шантић" Бањалука

- Средњошколски центар "Ђуро Радмановић" Нови Град

- ОШ "Дринић" Дринић - Петровац

- ОШ "Свети Сава" Козарска Дубица

- Предшколска установа "Пчелица" Козарска Дубица

Објекти на којима је у току реконструкција

- Универзитетска болница Фоча, павиљон Б, централна зграда

-  Болница Зворник

- Студентски центар, Академија ликовних умјетности и     Факултет за производњу и менаџмент, Требиње

-  ОШ "Петар Кочић", Мркоњић Град

-  ОШ "Никола Тесла", Прњавор

-  Природно-математички факултет, Бањалука

-  Гимназија "Филип Вишњић", Бијељина

-  Поликлиника, Бањалука

-  ОШ "Данило Борковић", Градишка

-  ОШ "Доситеј Обрадовић", Добој

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана