Усташки покољ у Поткозарју буди зебњу и 75 година послије

Јасна Драгојевић
Усташки покољ у Поткозарју буди зебњу и 75 година послије

Поткозарје - Поменом и литургијом у храму Покрова пресвете Богородице јуче је обиљежено 75 година од убиства 562 Срба у поткозарским селима Ивањска и Пискавица у Другом свјетском рату.

У овим селима усташе су 5. и 12. фебруара 1942. године починиле покољ којег се преживјели у данашњем Поткозарју и сада са зебњом сјећају. Један од њих је и мјештанин Остоја Шукало, који је у вријеме крвавог пира имао десет година.

- Страдало је много мојих комшија, а од моје породице, дјед који је убијен у кући - прича Шукало.

Предсједник Организационог одбора "Дана страдања Срба Поткозарја" и један од потомака страдалих Недељко Милаковић истакао је да је само у Милаковићима убијено стотину жена, дјеце и старих и то на кућним праговима.

- Мене као потомка боли то што је задесило народ. Само у мом дворишту сахрањено је деветоро чланова уже родбине, од којих је најмлађи имао девет мјесеци - рекао је Милаковић.

Подсјетио је на прошлогодишњу изјаву бањалучког бискупа Фрање Комарице, који је упоредио страдање у Блајбургу са догађајима у Бањалуци током протеклог рата у БиХ, те позвао бискупа да наведе име једног Хрвата који је убијен у Поткозарју.

Колике су размјене злочина почињеног 1942. године под патронатом Независне Државе Хрватске говори и податак да је међу убијенима било 77 дјеце. Судбина Ивањске и Пискавице задесила је у овом периоду и насеља Мотике, Шарговац, Дракулић, Бијели поток и Дебељаке.

- Много раније се родила идеологија о геноцидном питању српског бића, а под некаквим псеудонимом рјешавања хрватског националног питања требало је Србе побити, протјерати и покрстити - рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Помену су осим мјештана присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, народни посланици, те представници Градске управе Бањалука.

Спомен-обиљежје

Потомци жртава очекују да ће у наредних пет година бити постављено спомен-обиљежје, на којем ће бити уписана сва имена жртава.

- Већ смо започели активности на изградњи спомен-обиљежја - рекао је Недељко Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана