Усред жеге Невесињцима из славина теку муљ и блато

Анита Јанковић-Речевић
Усред жеге Невесињцима из славина теку муљ и блато

Бањалука - У врелим љетњим данима, када жива на термометру прелази 40. подиок и када је вода насушна потреба, бројни Невесињци се хватају за главу јер им из славина тече муљ.

Херцеговци, навикнути на немилосрдне природне услове током врелих дана, истичу да успијевају некако да се снађу за воду за пиће и припрему хране, али главобоље им задаје "блато које тече из чесама", због којег не могу честито да се окупају усред паклених врућина.

Мјештанка насеља Миљевац Зора Зиројевић истиче да у ово доба године Херцеговци највише времена проводе радећи у пољу, а када дођу кући, умјесто да се освјеже и одморе, дочека их борба за сваку кап чисте воде.

- Вода у Невесињу годинама не ваља. Свакодневно смо  приморани да носимо канистере с водом за пиће и спремање хране, а ову градску користимо за одржавање хигијене и напајање стоке. Међутим, посљедњих дана не можемо ни то, јер из чесме буквално тече муљ - прича Зиројевићева.

Она додаје да су суочени и са честим рестрикцијама.

- Сваки други дан нам искључују воду која не долази по 24 часа, а када поново потече, није ни за шта. Али зато рачуни уредно стижу сваког мјесеца - каже Зиројевићева и додаје да годинама траже рјешење овог проблема, али да се све завршава само на обећањима.

Директор невесињског "Водовода" Славиша Сокнић каже да је вода мутна само послије рестрикција, односно када се поново пусти у систем.

- Због енормне потрошње воде били смо приморани да уведемо редукције, које подразумијевају вишечасовна искључења. Не можемо испоручити довољне количине, јер тренутно пумпамо 48 литара у секунди, а потребе су око 67 литара. Тако да након поновног пуштања воде у систем она покупи сав природни талог и постане мутна - објашњава Сокнић.

Навео је да би проблем требало да буде ријешен почетком наредне године, када ће у функцији бити нови пречистач.

- Тендер за набавку пречистача је већ расписан и коверте са пристиглим понудама отвараћемо 8. августа. Након тога ће услиједити припреме за његово постављање и пуштање у функцију и тада ће вода бити пречишћавана у седам фаза, након чега очекујемо максимално исправну и чисту воду - рекао је Сокнић и додао да је вода, иако мутна, бактериолошки исправна.  

Истакао је да је вриједност ове инвестиције, која ће бити финансирана кредитом Европске инвестиционе банке, око 800.000 КМ.

Цијена

Иако је вода у Невесињу често мутна, Невесињци је плаћају знатно скупље него Бањалучани, који се не сусрећу са овим проблемом. Невесињски "Водовод" на рачунима воду по кубном метру обрачунава по цијени од 1,35 КМ, док је у Бањалуци цијена воде 1,18 КМ.

- Није ми јасно на основу чега је код нас вода оволико скупа, када је готово и немамо - питају се Невесињци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана