Успјешно окончана потрага за Арифом Зукановићем (77) из Кобаша

Дејан Јовичић
Успјешно окончана потрага за Арифом Зукановићем (77) из Кобаша

СРБАЦ - Више од 18 часова након што се упутио из породичне куће у непознатом правцу Ариф Зукановић (77) из Кобаша код Српца пронађен је жив, али у изнемоглом стању у селу Горња Лепеница, које је од његовог родног села удаљено око осам километара.

Зукановића су у суботу у осам часова пронашли мјештани поред локалног пута након што је за њим цијеле ноћи трајала потрага коју су предводили припадници Цивилне заштите општине Србац.

Арифов син Хусо каже да се његов отац у петак око 13.30 часова упутио у своју уобичајену поподневну шетњу, али се након неког времена није вратио кући.

- Свакодневно пређе око километар по селу, али се брзо након тога врати. Када се није појавио до 16 часова звали смо комшије и пријатеље, мислећи да је отишао у посјету код некога од њих, али га нисмо могли пронаћи - каже Хусо, који је запослен као портир у Општинској управи у Српцу.

Алармирали су полицију и цивилну заштиту и потрага је кренула око 19 часова уз учешће више десетина мјештана и добровољаца.

Прве информације које су добили биле су корисне, јер је виђен код лугарске куће у Кобашу, одакле се запутио у шуму.

- Испоставило се да је прошетао до шуме и залутао пратећи траг гљива, пошто се већ дуго бави њиховим прикупљањем. Највјероватније је изгубио оријентацију јер је посљедњих неколико година већ помало забораван - каже Хусо.

Он изражава чуђење што је његов отац, који је у позним годинама и слабије кондиције, успио да цијелу ноћ пјешачи по брдско-планинским крајевима на Мотајици и пређе велику удаљеност по неприступачном терену, уз опасности које су вребале од дивљих животиња.

- Ту су заиста велики успони да се једва и трактор успије попети. На сву срећу нема озбиљнијих посљедица осим упале мишића и прескочене терапије лијекова, а примио је инфузију након које се прилично опоравио - рекао је Хусо.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту општине Србац Милутин Којић рекао је да су по позиву одмах стигли на терен и ангажовали све расположиве ресурсе.

- Пријавило се више добровољаца из Кобаша, а у потрагу су се укључили и чланови Ловачког удружења "Срна" и Територијалне ватрогасне јединице. Обавијестили смо и Републичку управу цивилне заштите, која се такође ставила на располагање у случају потребе - рекао је Којић.

Велику помоћ нарочито су пружили ловци, који су већ у петак у поподневним часовима стигли на Мотајицу припремајући се за отварање лова на срндаћа, који је почео наредног дана.

- Наши ловци су га примијетили из даљине на локалитету Липаја и обавијестили полицију и цивилну заштиту о његовом кретању, што је допринијело да га лакше пронађу - рекао је предсједник Ловачког удружења "Срна" Горан Савановић.

Породична трагедија

Арифа Зукановића је прије 11 година задесила породична трагедија када му се шеснаестогодишњи син Харис, који је био ученик другог разреда Електротехничке школе, утопио у ријеци Сави. Харис је нестао након што је оцу рекао да иде на купање, а пронађен је након потраге тек наредног дана у вечерњим часовима у близини обале, гдје је посљедњи пут виђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана