Ускршња трпеза богата, најмилији далеко

Милијана Латиновић
Ускршња трпеза богата, најмилији далеко

БАЊАЛУКА - Вјерници католичке вјероисповијести широм Српске и БиХ јуче су прославили највећи хришћански празник и мада су ускршње трпезе биле богате, срца су била празна јер су најмилији далеко.

Празник Христовог ускрснућа који слави нови живот, вјеру и наду у боље сутра ове године прослављен је скромно без уобичајених мисних славља због пандемије вируса корона. Тако је било и у породици Јуричевић из Котор Вароша. Домаћин Драган Јуричевић каже за “Глас Српске” да су и ове године за Ускрс припремили све како обичаји налажу.

- Јаја су нашарана, переци и кувана шунка миришу, али због цијеле ове ситуације породица није на окупу и то је оно због чега срце није пуно. Син је у Њемачкој, није могао да дође - рекао је Јуричевић.

За разлику од лани, када је за ускршњом трпезом у дому Јуричевића сједило двадесетак душа, ове године, уз Драгана су били само мајка, супруга и кћерка. Додао је да су након ручка, баку обишле и кћерке његове сестре.

- Тешко је без најмилијих, али шта да радимо. Трудимо се да одржимо добру, позитивну атмосферу у духу празника и да се молимо да све ово брзо прође - рекао је Јуричевић и додао да му је тешко и што му бројни пријатељи не могу доћи за Ускрс, а ни он сам, каже неће моћи сљедеће недјеље на Васкрс у посјету њима.

У нади да ће сваког наредног Ускрса њихов, али и домови свих других вјерника бити испуњени радошћу и осмијесима најмилијих, Јуричевићи су пожељели добро здравље и честитали празник свима који славе. 

Осим скромне прославе Ускрса у домаћинствима, неуобичајено је јуче било и у катедралама. Бискуп бањалучки Фрањо Комарица служио је Ускршњу мису у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци, којој због епидемије вируса корона вјерници нису присуствовали.

Комарица је честитао Ускрс вјерницима који славе било, како је рекао, да су у кућама, родним мјестима или негдје у туђини.

- Вријеме изолације нека буде вријеме преиспитивања навика и понашања људи и односа према Богу и другим људима - поручио је Комарица.

Католичким вјерницима честитку поводом Ускрса упутио је и кардинал Винко Пуљић, пожељевши да највећи хришћански празник буде утјеха и снага. Он је у поруци вјерницима подсјетио да се Ускрс слави у прољећне дане, када се у природи све буди и као да свиће нови живот.

 Честитке

Честитке поводом Ускрса вјерницима католичке вјероисповијести упутили су званичници из Републике Српске.

- Ускрс је прилика да искажемо и највеће хришћанске врлине као што су мир, љубав и поштовање међу свим људима добре воље, а којих никада не смијемо да се одрекнемо - навео је у честитки српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједница РС Жељка Цвијановић честитала је Ускрс католицима са жељом да га, надахнути порукама празника ускрснућа Христовог, прославе у здрављу, срећи и миру са најближим члановима породице, чинећи добра дјела заснована на хришћанским вриједностима и начелима. Највећи хришћански празник честитали су и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана