Ускоро нови простори за игру и рекреацију у Српцу

Дејан Јовичић
Ускоро нови простори за игру и рекреацију у Српцу

Србац - Србачка општина до краја године добиће нове садржаје за дјецу и младе захваљујући локалној управи која је за реализацију десет омладинских пројеката одобрила 12.131 КМ.

Омладинци, њих 30, подијељени у десет група кандидовали су пројекте уређења зелених површина и играоница, адаптације домова и игралишта и опремања фолклорних друштава.

Највише средстава у износу од три хиљаде марака биће издвојено за два пројекта опремања новог градског парка у центру Српца који носи име по легендарном глумцу Угљеши Којадиновићу из Разбоја, који се прославио својим улогама у бившој Југославији шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека.

- Добили смо 1.500 КМ за изградњу љетне позорнице у градском парку како би се овдје организовали разни културни догађаји на отвореном. Парк на овој локацији постоји тек неколико година и још је у изградњи, тако да желимо дати свој допринос да у будућности буде популарно окупљалиште младих - рекла је Сузана Шарић, једна од чланица групе која је кандидовала пројекат.

Исти износ добиће и група младих која се базирала на еколошко уређење градског парка, а одобрено је и 1.500 КМ за пројекат поправке старих и набавке нових играчака у дјечијем парку на градском шеталишту.

Будући да се фолклором у Српцу бави више стотина дјеце, издвојено је око 3.300 КМ за опремање друштава која се баве очувањем традиције и обичаја нашег народа.

Ратко Лаловић из фолклорног удружења “Мотајички вук” из Ситнеша каже да је група младих кандидовала пројекат набавке опанака за шта је одобрено хиљаду марака.

- У више наврата смо преко јавних позива пријављивали пројекте и добијали средства како бисмо комплетирали наше ношње на чему захваљујем локалној управи, али и ресорном министарству које је помогло опремање дома у којем изводимо пробе и наступе. Много ће нам значити ова помоћ јер стално путујемо по Европи и свијету, а ових дана смо били и учесници фестивала у румунском Јашију - рекао је Лаловић.

За набавку народних ношњи за КУД “Ђердан” из Кукуља и њихову секцију из Лилића биће издвојено хиљаду марака, док ће 1.366 КМ добити Ансамбл народних игара “Лијевче” из Разбоја, које ће поред израде ношњи један дио новца усмјерити за одлазак на наступ у Богатићу у Србији.

Локална управа издвојиће из буџета око 850 КМ и за креативне радионице које ће бити реализоване у склопу пројекта “Буди друг и придружи нам се”.

- Планирамо организовати четири радионице на којима ћемо учити полазнике како да украшавају столњаке, чаше и флаше и како да праве накит. У плану је одржавање и фото радионица - рекао је члан омладинске групе Креативци Немања Краљ.

Преостала средства биће усмјерена за квалитетније провођење слободног времена и рекреацију младих у неколико мјесних заједница. Тако ће бити издвојено 1.495 КМ за изградњу “Paintball” полигона у Лепеници, хиљаду КМ за израду столова за друштвени дом у Кукуљама и 919 КМ за набавку спортске опреме, кречење дома и уређење игралишта у Бајинцима.

Право учешћа

Право учешћа на јавном позиву имале су омладинске неформалне групе са подручја Српца састављене од најмање три особе старости од 15 до 30 година. Максималан износ средстава који се могао тражити од општине износио је до 1.500 КМ по захтјеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана