Ускоро нове методе мање бола и бржи опоравак у градишкој Болници

Милан Вујић
Ускоро нове методе мање бола и бржи опоравак у градишкој Болници

Градишка - Београд и Нови Сад више нису једине адресе за најкомпликованије операције попут лапароскопске операције дебелог цријева, јер ће оне почети да се примјењују и у Болници Градишка, гдје ће захвате радити врхунски хирурзи неинвазивне хирургије из Србије.

Лапароскопска операција радиће се о трошку Фонда здравственог осигурања РС, а оперисаће врхунских хирурзи проф. др Милош Бјеловић из Клиничког центра Србије, један од водећих стручњака за минимално инвазивну хирургију и др Александар Глуховић, начелник Хируршког одјељења Ургентног центра Војводина - Нови Сад.

У градишкој Болници већ се примјењују оперативни захвати на жучној кеси, а охрабрујућа је и вијест да ће се у наредном периоду радити и лапароскопска операција дебелог цријева и још неки компликовани захвати.

- Болница је технички потпуно оспособљена за извођење операција као и модерна интензивна њега са мониторингом, тако да је лијечење и праћење пацијената на високом нивоу - каже в.д. директора градишке Болнице Мирко Манојловић.

Он је навео да стручњаци из Србије раде у сарадњи са домаћим хируршко-анестезиолошким тимом. Манојловић је додао да је лапароскопија, односно минимално инвазивна хирургија, ушла у ову установу 2012. године.

Бјеловић каже да се минимално инвазивна хирургија релативно споро уводи у цијелом региону.

- Више од 80 одсто операција радимо минимално инвазивно. Од малих, преко средњих, до највећих захвата као што су операције уклањања малигних тумора желуца, уклањање тумора једњака, захвати који трају по четири, пет, шест сати, раде се минимално инвазивно лапароскопски и торакоскопски - казао је Бјеловић.

Он наводи да су предности оваквих операција то што има мање бола, мање траума и бржи је опоравак и брже враћање пацијента кући, док је мањи проценат компликација.

- Данас се, у суштини, не говори о томе да је то нека посебна хирургија, то је напредна техника којом се раде стандардне операције - нагласио је Бјеловић.

Едукација

Александар Глуховић је навео да ће читав концепт бити заснован на томе да почну едукацију кадра од прве операције лапароскопије с обзиром на то да у Градишци има неколико хирурга.

- Ово је само једна надоградња и ми ћемо започети модел учења већ од прве операције - нагласио је Глуховић који је додао да је Болница Градишка технички потпуно опремљена за то, а ствар је само до процедура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана