Уски путеви, рупе и макадам спајају општине на југу Српске

Милош Васиљевић
Уски путеви, рупе и макадам спајају општине на југу Српске

БАЊАЛУКА - Рупа на сваком кораку, уски и испресијецани друмови, али и макадам који спаја локалне заједнице слика су и прилика путева у источној Херцеговини, који су без сумње један од највећих проблема становника тог краја Српске.

Мука су за тамошње становнике, али и многобројне туристе којима је пут преко Фоче и Гацка најближа веза са Црногорским приморјем, али и Дубровником. Мјештани са којим смо разговарали сагласни су у једном, да су путеви најлошија херцеговачка карика. Гачани кажу да гдје год да крену морају се наоружати стрпљењем, јер су путеви катастрофални, а у шали додају да они који имају камен у бубрегу могу ријешити тај проблем ако се отисну на друм.

- Најгори пут је онај из Гацка према Невесињу, а то најбоље знају они који свакодневно њиме иду. Није ништа боље ни према Требињу, а да не причамо ка Фочи. Тај пут мало је олакшао тунел на Чемерну, али све остало је за рубрику вјеровали или не. Ова мјеста важна су нам и због болнице, јер ми имамо само Дом здравља па смо приморани да путујемо често - рекао је Милан К. из Гацка.

И у Народној скупштини Републике Српске пуно је дискутовано о тој теми, али великих помака нема.

Посланик Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић у више наврата скретао је пажњу на стање на путевима у Херцеговини. За “Глас Српске” истиче да живимо у тужној реалности, а то су лоши путеви којим се вози све мање Херцеговаца.

- Таоци смо сталних обећања скоро двије деценије да ће стање ити поправљено. Срећан сам што смо успјели да се изборимо за асфалтирање и проширење пута од Љубиња према Стоцу, али сам тужан што није настављена критичнија дионица од Жегуље према Стоцу, око десет километара - рекао је Вучинић. Нагласио је да је на путу Билећа - Требиње нешто и урађено, али и даље постоје критичне дионице.

- Покрпљене су неке рупе, али нажалост, честе су ту несреће. Поготово је опасно у селу Чепелица, гдје се скреће за Мириловиће - рекао је Вучинић.

И сам предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић у сриједу је посјетио Фочу и у разговору са руководством те општине истакао да приоритет институција мора бити обнова саобраћајне инфраструктуре у том дијелу Српске.

- Рјешавање питања лоших путева створило би услове за останак становништва на овим просторима, али и долазак већег броја туриста и студената - истакао је Стевандић.

Технички директор “Путева РС” Мирослав Јанковић рекао је за “Глас Српске” да су у току радови на магистралном путу М18, Фоча - Шћепан Поље, у дужини од 5,5 километра.

- У току су и преговори са Свјетском банком у вези са финансирањем преостале дионице до Шћепан Поља - казао је Јанковић и додао да због недостатка новца још није у плану рехабилитација пута Требиње - Билећа.

Гацко - Фоча

Ђорђе Вучинић истиче да га највише брине што нема реконструкције пута Гацко - село Врба, према Фочи, на коју се чека годинама, иако је су за то одобрена четири милиона марака.

 - То је веома критична дионица на којој би се могли снимати хорор филмови. Уске улице, пуно кривина, возила се тешко мимоилазе, а када се сретну два камиона, тотално зауставе саобраћај - рекао је Вучинић, истакавши да је о путу од Невесиња према Гацку или од Невесиња до Калиновика сувишно и причати, јер је то макадам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана