Усјеви спремно дочекују зиму

Ж. Кокот и Љ. Алексић
Усјеви спремно дочекују зиму

Бањалука - Снијег и киша који су пали прошле седмице навлажили су оранице па ће високе температуре ваздуха, које ће се задржати до краја мјесеца, погодовати клијању и ницању сјемена и развоју свих озимих усјева у Српској.

Падавине умјереног интензитета које су протекле седмице побољшале влажност површинског и дубљих слојева пољопривредног земљишта омогућиле су озимим усјевима оптималне услове за укорјењавање и припрему за предстојећи период мировања. Највише кише пало је у Херцеговини, док је у планинским предјелима формиран сњежни покривач висине од 10 до 25 центиметара.

Овај период без ниских температура и минуса изузетно погодује већини засијаних житарица, јечму, пшеници и осталим озимим стрним житима која ће квалитетно ући у зимски период, а хидрометеоролози дају оптимистичне прогнозе да ће се период сунчаног времена у Српској са максималном дневном температуром до 15 степени наставити све до краја године.

- Средином мјесеца се очекује мјестимична киша слабијег интензитета, али неће доћи до захлађења све до краја децембра - каже хидрометеоролог Милица Ђорђевић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да ће усјеви који су посијани
крајем октобра у наредном периоду достићи оптималан узраст и тиме стећи предиспозиције за добре резултате.

- Већина усјева се налази у оптималној фази развоја, а ово лијепо вријеме ће само допринијети бољем укорјењавању и апсорбовању потребне енергије за предстојећу зиму - каже Маринковић.

Овогодишња јесења сјетва каснила је због недостатка падавина, али, на срећу, влажност и температура сјетвеног слоја земљишта омогућавају равномјерно клијање и ницање усјева и из каснијих рокова сетве.

На подручју Бијељине озимим културама засијано је 16.000 хектара, од чега се под пшеницом налази 12.300, јечмом 2.800, тритикалом 300, а уљаном реПИЦом 400 хектара. Због климатских промјена и повољније цијене репроматеријала пољопривредници са подручја Семберије повећали су ове године површине под стрним житима.

- Иако је сјетвени рок ове године продужен до 20. новембра због недостатка влаге у земљишту, развој усјева ће се због повољних временских услова одвијати предвиђеном динамиком јер је током викенда на подручју Семберије пало око 30 литара кише по метру квадратном - каже стручни сарадник Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди града Бијељина Драган Зарић.

Падавине које су наквасиле плодну семберску земљу погодоваће озимим усјевима на којима се већ развијају први листови.

- Падавине ће послужити и за прикупљање зимске резерве влажности земљишта, а добро је то што није било екстремних  јесењих температура, голомразице и мразева који би довели до расхлађивања земљишта - рекао је Зарић.

Он је додао да је суво тло приликом сјетве утицало не само на квалитет обраде земљишта већ и на повећање трошкова горива и механизације.

БЛАГОДЕТИ КИШЕ

- побољшала влажност земљишта

- омогућила равномјерно клијање и ницање усјева

- омогућила боље укорјењавање усјева

БЛАГОДЕТИ СУНЦА

- обезбијеђена припрема биљке за зиму

- осигурана оптимална температура земљишта

- осигурано апсорбовање енергије из земљишта

Озиме ратарске културе (у хектарима)

61.400 засијано

35.000 пшенице

9.600 јечма

7.600 тритикале 

9.200 крмног биља

(Подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана