УСАИД: БиХ донира додатних 1,8 милиона долара за борбу против вируса корона

срна
Foto: срна

САРАЈЕВО- САД су, путем УСАИД-а обезбиједиле додатних 1,8 милиона долара помоћи БиХ у борби против вируса корона и бољем одговору на глобалну пандемију.

У сарадњи са УНИЦЕФ-ом у БиХ, УСАИД ће побољшати управљање вакцинацијом, комуникацију, праћење и координацију одговора БиХ на пандемију, саопштено је из УСАИД-а.

Почетак заједничког пројекта обиљежен је потписивањем уговора директора Програмског одјељења УСАДИД-а Савана Томас Ариго и представника УНИЦЕФ-а Ровнак Кан, чему су присуствовале замјеник шефа мисије у Амбасади САД у БиХ Дебора Менути и резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд.

"Фокусирана на управљање вакцинацијом, комуникацију, праћење и укупну координацију, ова помоћ УСАИД-а ће значајно побољшати одговор здравственог сектора БиХ на пандемију ковида 19. Спасиће се више живота и ублажити разорне посљедице вируса", рекла је Ариго.

Кан је рекла да је УСАИД један од главних донатора БиХ у одговору на ковид 19, те да је данашњи споразум доказ трајне посвећености пружању подршке здравству у БиХ.

 Она је додала да се стратегија УСАИД-а заснива на значајним улагањима којима се посљедњих година подржавају сви нивои здравственог сектора и одговори на здравствене кризе, а ослања се на мреже за комуникацију о ризику, посебно за најугроженије заједнице.

 Укључивши ова средства, УСАИД је од почетка пандемије подржао БиХ с укупно 11,2 милиона долара помоћи за ублажавање посљедица ковида, користећи директне и преусмјерене фондове, наводи се у саопштењу.

 Током протеклих 60 година УСАИД је спасио милионе људских живота, борећи се против болести какве су Ебола, ХИВ/АИДС, туберкулоза, маларија, а сада и ковида 19, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана