Уручено 13 кључева за обновљене и изграђене куће за повратнике на подручју Шамца

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ  - Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш и начелник општине Шамац Ђорђе Милићевиће данас су уручили кључеве за 13 кућа за избјегле и расељене породице - повратнике на подручју ове општине.

Куће су изграђене у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, који се финансира донаторским средствима Развојне банке Савјета Европе, а укупна вриједност радова износи 347.000 КМ.

Чордаш је рекао да је до сада у оквиру овог програма реализовано укупно 29 стамбених јединица са укупном вриједношћу око милион КМ. Он је навео да је за ових 13 кућа издвојено 347.000 КМ, што улази у укупну вриједност око милион КМ.

"Ових 347.000 КМ су средства без ПДВ-а, јер је донатор ослобођен плаћања пореза на промет. Ми у општини Шамац настављамо наше редовне активности када је у питању програм Секретаријата", навео је Чордаш, додајући да ће са начелником општине Шамац бити разговарано о пројектима који ће бити током ове године.

Милићевић је захвалио Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за овај пројекат, који је реализован од августа прошле године до данас.

"У питању је реконструкција осам кућа и изградња пет кућа на подручју повратничких мјесних заједница Шамац, Хрватска Тишина, Брвник Ново Село два и Средња Слатина. Желимо да покажемо добру вољу и да је наставимо, да општина Шамац учествује у овим пројектима уз подршку Републичког секретаријата. Циљ је да помогнемо што већем броју становника који послије рата нису ријешили стамбено питање", рекао је Милићевић.

Он је истакао да је општина Шамац једна од ријетких која 10 година има посебан грант за повратнике и који ће бити искориштен за евентуално додатне радове који нису били укључени у овај пројекат, а тичу се прикључења електричне енергије или на водоводну мрежу.

Милош Миљић из Шамца, који живи са супругом, данас је добио кључеве од новоизграђене куће. Он каже да је стан плаћао од 1995. године и да је захвалан за ову донацију свима који су учествовали у реализацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана