Уручени кључеви нове куће седмочланој породици Гамбелић

Г.С.
Уручени кључеви нове куће седмочланој породици Гамбелић

НЕВЕСИЊЕ - Седмочланој породици Гамбелић из Невесиња данас су уручени кључеви нове куће која је изграђена захваљујући пројекту "Српска кућа" који је покренуло Удружење "Осмијех жене" из Лакташа.

Кључеве породици Гамбелић уручила је Горица Додик, иницијатор оснивања пројекта "Српска кућа". 

Додикова је истакла да је данас пуна емоција јер је петоро дјеце добило кров над главом.

"Ово је прва кућа која је завршена у овој години. Слиједе још двије куће у Лакташима. Намјера је била искључиво да се помогне породицама са више дјеце и да се та дјецу лакше изведу на пут", рекла је Додикова Срни и изразила наду да ће ова донација дјеци Гамбелића бити вјетар у леђа и да им више никада неће бити потребна ничија помоћ. 

Јелена Трнинић Милићевић, један од иницијатора пројекта "Српска кућа", каже да је кућа у Невесињу посљедња изабрана, али прва завршена и да ће ускоро бити уручени кључеви породицама Томић и Бабић у Лакташима.

"На почетку акције смо обећали три монтажне куће. Данас је добило Невесиње, а укупно 16 дјеце ће у оквиру ове акције добити кров над главом. Ми смо одговорили позиву, а цијела заједница у Невесињу и Лакташима се ангажовала да нам помогне", рекла је Милићевићева и истакла да ће реализација пројекта "Српска кућа" бити настављена.

Срђан Кевац, директор АТВ-а, медијске куће која је подржала пројекат "Српска кућа" каже да је ова прича на понос свих, и директних учесника и цијеле Републике Српске. 

"Са поносом смо прихватили учешће у овом пројекту. Прво у медијском представљању пројекта, а АТВ је помогао у изградњи куће за ову породицу", рекао је Кевац и додао да ће АТВ и даље помагати. 

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је на свечаности уручења кључева да су Гамбелићи до сада живјели у веома скромним условима, али да ће од данас живјети у новој и савременој кући.

Авдаловић је захвалио свима који су учествовали у акцији, нарочито донаторима из Лакташа и Бањалуке који су уложили највише труда и новца.

Гамбелићи су са петоро дјеце до сада живјели у тридесетак метара квадратних, а од данас имају нормалан дом од седамдесетак метара квадратних.  

"Сада имамо прави дом и кров над главом. Хвала свима", каже Миленко Гамбелић, а његова супруга Велиборка истиче да су били изненађени када су чули да ће добити нови дом.

Најстарије дијете у породици Гамбелић, у којој је запослен само отац, има 14 година, а најмлађе четири.

Акција за изградњу куће Гамбелићима покренута је прије три мјесеца, а након што су урађени припремни радови, монтажна кућа стигла је средином августа у Невесиње.

Пројекат "Српска кућа" који подразумијева изградњу и опремање монтажних кућа за вишечлане породице покренуле су Горица Додик, Биљана Петковић и Јелена Трнинић Милићевић из Лакташа.

Активисти из Невесиња Наташа Ђогић, Слађа Брењо, Маја Радовановић, Саша Брењо и Милутин Самарџић успјели су покренути акцију захваљујући којој је породица Гамбелић добила нови дом од 73 метра квадратна.

Кључеви су Гамбелићима уручени у дворани Културног центра "Небојша Глоговац". У програму су наступиле етно-групе "Симонида" и "Свети Димитрије", плесна група "Лет денс", те малишани из вртића "Света Евгенија - царица Милица".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана