Уручени кључеви 24 обновљене куће у Дервенти

Срна
Уручени кључеви 24 обновљене куће у Дервенти

Дервента - У Дервенти су данас уручени кључеви за 24 обновљене куће корисника Регионалног програма стамбеног збрињавања, а укупна вриједност изградње ових стамбених јединица, са доприносом општине, износи око милион КМ. У Центру за културу одржана је свечаност на којој су кључеве корисницима уручили министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш,

министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, начелник општине Дервента Милорад Симић, шеф Секције за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ Масима Мине, представник УНХЦР-а у БиХ Ендрју Мејн, у име потпредсједника Републике Српске Марио Зеко, те предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић.


Чордаш је рекао да је у Регионалном стамбеном програму Дервента највише заступљена, са 157 стамбених јединица, и да је највеће интересовање за повратак у ову општину.

"Након ове 24 изграђене куће, почиње градња нових 20, наредне године још 40. Очекујемо да ћемо у овој години почети и градњу стамбене јединице за збрињавања 30 интерно расељених особа", рекао је Чордаш.

Боровчева је у насељу Живинице уручила кључеве породици Стипе Равлића, а кључеве је преузео син Јосип, који је рекао да су на обнову куће чекали 25 година и да је задовољан са урађеним послом.

Она је навела да по броју поднесених захтјева предњачи повратак оних који су из БиХ избјегли у Хрватску, те да је за повратак у Дервенту и БиХ поднесено 907 захтјева.

"До половине 2018. године планирамо да ријешимо стамбено питање 2.000 повратничких породица за које је обезбијеђено 87 милиона КМ, након чега иде проширење пројекта", рекла је Боровчева.

Начелник општине Дервента Милорад Симић је изразио задовољство што је завршена градња 24 куће и што ће корисници након дужег низа година моћи остварити повратак, те изразио наду да ће и преостали број кућа убрзо бити обновљен.

"Сваки човјек је добродошао. Срећан сам што представљам град у који се људи враћају и желе живјети. Прије рата било је 57.000 становника, а данас имамо једва 30.000. Све што је у надлежности локалне заједнице брзо рјешавамо", рекао је Симић.

Министарство за избјеглице и расељена лица Српске спорводи Регионалног програма стамбеног збрињавања на територији Републике Српске, као и Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења /ЦЕБ2/, који и инвестира.

Вриједност Регионалног програма стамбеног збрињавања је 1,2 милијарде КМ, од чега се више од 200 милиона односи на пројекте у БиХ. Све то било би неизводиво без подршке међународне заједнице, а прије свих, ЕУ, као највећег донатора са учешћем од 450 милиона КМ, те САД, Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске и других земаља донатора, као и подршке УНХЦР-а, ОЕБС-а и Развојне банке Савјета Европе.

До сада је за БиХ одобрено 87 милиона КМ, чиме ће бити омогућено стамбено збрињавање готово 2.000 породица у 73 града и општине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана