Уручена механизација за више од 60 пољопривредника

Срна
Уручена механизација за више од 60 пољопривредника

ШАМАЦ- Више од 60 пољопривредних произвођача данас је у Шамцу добило механизацију која је набављена у оквиру донације мађарске Владе, а уз подршку бањалучке Фондације "Прогресус".

Помоћник републичког министра за ресор пољопривреде, прехрамбене индустрије и руралног развоја Саша Лалић изјавио је Срни да је ријеч о расподјели механизације из првог јавног позива за бесповратна средства мађарске Владе.

-Вриједност ових машина које се данас дијеле је више од 1,4 милиона евра. Практично, овдје данас имамо више од 10 одсто укупног првог јавног позива, а у току је други јавни позив гдје имамо знатно бољи одзив него у првом -истакао је Лалић.

Према његовим ријечима, било је 800 пријављених на први јавни позив, а 768 реализованих захтјева.

Он је додао да ове године имају одличан одзив када су у питању капиталне инвестиције Министарства пољопривреде и да имају већ око 30 милиона КМ реализованих средстава.

-Имамо око 590 купљених трактора у Републици Српској и пет комбајна. Изузетна мјера Министарства, дали смо одличан подстицај за капиталне инвестиције - 40 и 50 одсто у зависности ко је носилац газдинства, којом се производњом баве- рекао је Лалић.

Власник и директор фирме "Интеркомерц" у Шамцу Драган Тошић рекао је да данас врше презентацију производа мађарске донације и напоменуо да мађарска Влада субвенционише по кориснику у Републици Српској и Брчко дистрикту до 70 одсто вриједности набављене машине.

Он је подсјетио да је ова активност почела прошле године у септембру и да је конкурс био отворен мјесец и по дана, те да су у мају ове године кренули у реализацију, уговарање са добављачима и прављење уговора са купцима којима су дали предрачуне прошле године.

-До сада смо испоручили око 36 машина, а свака је вриједна неких 20.000 до 40.000 КМ -  рекао је он.

Тошић је додао да је данас у Шамцу изложено око 100 машина различитих мађарских произвођача, а највеће интерсовање је за "Флигл" производе.

-Ове године, други дио конкурса је расписан 17. августа и трајаће до 17 октобра. Људи имају довољно времена да се организују и дођу код нас дистрибутера - рекао је Тошић и подсјетио да имају отворене канцеларије у Шамцу и Бијељини.

Представник Фондације за одрживи развој "Прогресус" Игор Пожгај рекао је Срни да је данас у Шамцу промовисан и додијељен први велики контингент машина које су набављене посредством ове фондације а по програму подршке мађарске Владе пољопривредницима у Српској.

Нагласио је да је у почетку било доста неповјерења у овај пројекат, те да су уложили пуно енергије и труда да објасне да је ово једна озбиљна прича и да ће онај ко се бави пољопривредом и аплицира добити субвенцију.

-Нема стајања, отворили смо други јавни позив у којем су услови исти. На позив се могу пријавити сви пољопривредни произвођачи који имају регистровано пољопривредно газдинство или правна лица која имају пољопривредну дјелатност - навео је Пожгај.

Новина у новом позиву, како је рекао, је то што је фонд проширен и да се могу пријавити и сви прерађивачи хране, месна индустрија, пекарска индустрија.

-Сви се они могу пријавити да добију подстицај који се креће од 2.500 до 25.000 евра - истиче Пожгај.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској договорили су 2021. године премијер Мађарске Виктор Орбан и тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Програм подршке реализује Фондација "Прогресус", која је основана на иницијативу Владе Мађарске, а према моделу у земљама у којима се већ реализују овакви програми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана