Уручена једнократна помоћ породицама страдалих на Возући

Срна
Уручена једнократна помоћ породицама страдалих на Возући

ДОБОЈ - Завичајно удружење Завидовићана са сједиштем у Добоју уручило је једнократну помоћ од по 100 КМ за 54 породице погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске из Возуће.

Предсједник "Завидовићана" Зоран Благојевић је навео да се додјела једнократне помоћи организује поводом обиљежавања 10. септембра и сјећања на страдање Срба са Возуће, јужног дијела Озрена и долине ријеке Криваје, које ће ове године бити организовано у складу са епидемиолошким мјерама.

Корисница помоћи је Радушка Павловић, која је на Возући изгубила сина, чије тијело ни до данас није пронађено.

"Само да ми је да сина пронађем, да га сахраним, да знам гдје ћу оставити цвијеће. То ми је жеља док сам жива, а нећу ни ја дуго - жалост је", навела је Павловићева.

Избјеглица из Стога Ђорђе Павловић, који живи у добојском насељу Которско, тијело погинулог сина пронашао је након 10 година трагања.

"Нашао сам га. Сахранио. Жао ми је породица која и даље трагају за својим јер знам какво је олакшање када нађеш, одеш и упалиш свијећу", рекао је Павловић.

Он је истакао да због ружних успомена не посјећује завичај и јер није обезбјеђен одрживи повратак.

"Горе нам је све уништено, порушено и упропаштено. Ако неко и оде да нешто уради за кратко вријеме увиди да је погријешио. Можеш посијати, али побрати нећеш", навео је Павловић, указао на масовну сјечу шуме за шта нико не одговара.

Помоћ је обезбиједила Градска управа, а замјеник градоначелника Славко Ковачевић је образложио да је то симболичан гест породицама које су уточиште пронашле у Добоју након прогона из Возуће 10. септембра 1995. године, чији су најмилији животе дали за Републику Српску.

Предсједник "Заводивћана" Зоран Благојевић је за несебичну помоћ захвалио руководству града Добоја и посланику у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Обрену Петровићу, што ће и ове године традиционално помоћи организацију "Марша стазама егзодуса", који се креће од Тумара до Стога, гдје је и предвиђена централна манифестација.

Благојевић је поручио да ово удружење неће одустати од тога да указује на страдања и звјерске злочине над Србима, као ни од потраге за тијелима још 129 несталих сабораца и цивила.

Традиционални "Марш стазама егзодуса" је подсјећање на егзодус и окончање етничког чишћења Срба, и то око 22.000 из Зенице, око 2.000 из Жепча, око 11.000 из Завидовића, око 4.000 из Бановића, који су спас од 1992. до 1995. године потражили у Возући или им је она била транзит за даље.

Тог 10. септембра 1995. године, према директној наредби Алије Изетбеговића, који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена, покренута је офанзива, која је у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе "Ураган 95", "Фарз 95" и "Бадр ал Босна", када је спаљено 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана