Урош Граховац, предсједник СO Градишка: Деблокада парламента или смјена Латиновића

Милан Вујић
Урош Граховац, предсједник СO Градишка: Деблокада парламента или смјена Латиновића

Немам неко чврсто обећање начелника општине Зорана Латиновића да га интересује деблокада локалног парламента.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Скупштине општине Градишка Урош Граховац којег је судски извршилац Основног суда у Градишци по рјешењу Окружног суда Бањалука увео 5. августа у службене просторије предсједника Скупштине.

- Уколико не нађемо заједнички језик, већина ће се морати одлучити на корак који није био приоритетан, а то је опозив начелника како би деблокирали рад скупштине - нагласио је Граховац.

* ГЛАС: Скупштина општине је мјесецима у блокади. Шта ће се приоритетно рјешавати након сазивања сједнице?

ГРАХОВАЦ: Начелник општине и опозиција не признају скупштинску већину. Многи проблем су се акумулирали, а приоритетно се мора рјешавати извјештај начелника општине за 2014. годину, те извјештаји о извршењу буџета. Потребно је донијети и низ одлука које се односе на градњу, што, између осталог, значи и измјене регулационог плана, увођење инвеститора у Агроиндустријску зону у Новој Тополи.

* ГЛАС: Редовна сједница није одржана од 30. децембра прошле године. Кад се може очекивати сазивање сједнице?

ГРАХОВАЦ: Начелник општине Зоран Латиновић је сад једини одговоран за блокаду рада Скупштине општине (СО), јер бивши предсједник СО Радислав Дончић више нема шта да тражи.

Откад је разријешен Дончић се води као одборник. Дакле, начелник је уставно обавезан да договара сједницу са већином и са мном као легалним предсједником. Све посљедице које настану блокадом рада СО мораће да сноси начелник општине, јер да бих припремао сједницу морам да се консултујем са њим. Већ сам поставио неке приоритете, а с друге стране немам неко чврсто обећање начелника да га интересује деблокада локалног парламента. Имам осјећај да им је једино битно да се тај процес одуговлачи.

* ГЛАС: Шта ће бити уколико не будете могли да постигнете договор са начелником Латиновићем?

ГРАХОВАЦ: Због блокаде локалног парламента и неодржавања редовних сједница СО од прошле године, у општини Градишка заустављена је градња, а инвеститори не желе да улажу и бјеже у друге средине. Скупштинска већина Латиновићу нуди сарадњу и већ ове седмице одржаћемо састанак на којем ће се наћи приједлози како да наставимо рад. Уколико ни тад не нађемо заједнички језик већина ће се морати одлучити на корак који није био приоритетан, а то је опозив начелника како би деблокирали рад скупштине.

* ГЛАС: Послије повратка са одмора да ли наилазите на препреке, саботаже, отпор? Како функционишете?

ГРАХОВАЦ: Овдје и немам ништа друго осим саботаже. Стручна служба је премјештена на друга радна мјеста како ми не би помагали. Наилазим на опструкцију за све што требам да добијем од оних који су запослени овдје. Свим радницима је наложено да не смију са мном стати на ходнику, плаше се да ће то снимити камере, бјеже од мене ко од црног ђавола. Рекли су ми да то покушам разумјети, да им је речено да не смију имати никакви комуникацију и да ми не смију долазити.

* ГЛАС: Да ли је тачно да грађани тешко долазе до Вас због забране примања странака у Ваш кабинет?

ГРАХОВАЦ: Истина је, ни то не дају, али сам их некако убиједио да ми то не могу забранити. Имао сам неколико посјета ових дана, али они наводно и даље имају налог да пуштају само одборнике. Кад је дошла странка они су је зауставили, а мене су звали да дођем на инфо пулт. Објаснио сам им да је моја обавеза као предсједника СО да, између осталог, примам странке. Ова зграда није ни зграда Зорана Латиновића, ни Уроша Граховца, нити било чија друга. Ово је опште друштвено добро, јер су нас грађани на изборима бирали да их заступамо и рјешавамо њихове проблеме.

* ГЛАС: Како коментаришете чињенице да Ваш претходник има канцеларију испод Ваше и користи службени аутомобил Општинске управе?

ГРАХОВАЦ: Дончић сад не може ништа, он је одборник, али њихов организовани приступ опструкцији је довео локални парламент у блокаду. Он и даље вози службени аутомобил општине и сматра себе предсједником Скупштине, прима плату, а све те привилегије му даје начелник општине.

Савез за промјене

* ГЛАС: Савез за промјене је недавно на конференцији за новинаре показао ново рјешење  Врховног суда РС. Да ли сте ви добили нешто званично?

ГРАХОВАЦ: То рјешење нисмо добили званично, нити је добило Министарство управе и локалне самоуправе РС и Правобранилаштво РС. Међутим, то рјешење и кад дође званично оно ништа суштински не мијења, јер колико сам видио из медија, тамо се каже да се рјешење враћа на поновни поступак. Да је наведено да се рјешење поништава то би било већ нешто сасвим друго. То што они тумаче у јавности прије званичне одлуке, и по прес-конференцијама машу са неким рјешењем и причају нешто што се није десило, упућује на многе ствари, али то је њихов проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана