Уређен мочварни комплекс Тишина и Oдмут

Срна
Уређен мочварни комплекс Тишина и Oдмут

Добој - На подручју комплекса "Тишина и Одмут" уз ријеку Саву који припада општинама Шамац у Републици Српској и Домаљевац у Федерацији БиХ /ФБиХ/ крчен је коров на запуштеним парцелама и формирани влажни пашњаци на којима ће се узгајати стока на еколошки одржив начин како би се обновио и заштитио травнати екосистеми овог подручја.

Радови се реализују у оквиру пројекта "Ревитализација ливада и пашњака на подручју комплекса Тишина и Одмут", а спроводе га удружења "Наше птице" и Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука, уз помоћ фондације Евронатур из Њемачке.

Радове је изводило предузеће "Ушће Босне" из Шамца, а у ручном уклањању отпада и корова учествовали су и волонтери Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука и општине Шамац.

Из овог друштва саопштено је да је општина Домаљевац уступила на кориштење површину од четири хектара за овај пројекат који подржава и општина Шамац.

Кроз пројекат је изабрано домаћинство повратника из Гребница Славка Блажановића које ће добити донацију опреме, радова уређења, материјала и стоке.

Координатор пројекта Јовица Сјеничић каже да је након што је подручје "Тишина и Одмут" проглашено за заштићено, циљ је да се обнове екосистеми, те побољша и развије ово подручје на начин да оно служи за дјелатности које не штете природи, у овом случају слободна испаша на влажним травњацима који су важни за очување биолошке разноврности.

"Боравак крупних преживара обнавља аутохтону флору и фауну ових подручја, а традиционалне расе стоке које намјеравамо пустити на испашу најбоље су прилагођене овим условима, рекао је Сјеничић.

Представник општине Домаљевац Мирослав Луцић навео је да је подручје запуштено и угрожено.

"Запуштени екосистеми, одлив становништва, нема развијеног туризма ни посјета, много страних инвазивних врста које освајају подручје, има загађивања отпадом, неке пошврине су миниране", рекао је Луцић.

Према његовим ријечима, ријеч је о првом пројекту којим се улажу средства у обнову природе и развој овог подручја помажући уједно и локалној заједници.

Тишина и Одмут су мочваре/баре уз Саву између Шамца и Домаљевца и у 2019. години су проглашене заштићеним природним подручјем на територији у Републици Српској.

Подручје је важно за заштиту јер је посљедња права мочвара уз Саву у БиХ и станиште бројним врстама које се штите по ЕУ директивама у Европи, претежно за мочварне врсте птица, риба, водоземаца и гмизаваца, као и водене биљке, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана