Уприличено дружење димњачара из БиХ

Срна
Уприличено дружење димњачара из БиХ

Прњавор - У Прњавору је данас одржано дружење димњачара из БиХ на којем је учествовало тридесетак људи који се баве овом дјелатношћу. Организатор и домаћин дружења Неђељко Милић из Прњавора каже да је основни циљ манифестације да се димњачари окупе на једном мјесту, друже и размијене искуства.

“Већ полако прелази у традицију да се прве суботе у јулу окупљамо у Прњавору, док Дан димњачара 1. април обиљежавамо сваке године у другом мјесту, тако да смо били у Приједору, Кључу, Брчком, а идуће године ћемо у Челић”, рекао је Милић Срни.

Он каже да је ово један од начина да се јавности покаже да још постоји димњачарски занат.

“У Прњавору имамо само два димњачара. Посла има много, али је слаба заинтересованост, посебно младих, због чега и овај занат с годинама полако изумире”, појашњава Милић.

Потпредсједник Удружења димњачара БиХ Јадранко Ђурић сматра да је у Републици Српској ова област добро законски регулисана, док то није случај у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикту.

“Закон о димњачарству и казнене одредбе у Републици Српској су добри. У ФБиХ само Сарајевски кантон има одлуку за обавезно чишћење димњака на стамбеним и пословним објектима”, каже Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана